2013-04-03 12:25:25• hírek • Póti Orsolya

Korona és tiara - történelmi vetélkedő Erdődön és a Kölcseyben

Április 5-6-án, pénteken és szombaton kerül megrendezésre a Kölcsey Ferenc Főgimnázium, valamint a Szent István Kör által meghirdetett „Korona és tiara" címet viselő történelmi vetélkedő, Mátyás király és Bakócz Tamás életéről, tevékenységéről.

555 éve választották királlyá Hunyadi Mátyást, 500 évvel ezelőtt próbálta „meghódítani" Rómát Bakócz Tamás, az egyetlen magyar főpap, akinek komoly esélye volt arra, hogy elnyerje a pápai tiarát. Mivel az erdődi, tehát Szatmár megyei születésű Bakócz pályafutása Mátyás király környezetében kezdett felfelé ívelni, a kettős évforduló alkalmából ugyanazon vetélkedő keretén belül emlékezünk történelmünknek erről a két meghatározó személyiségéről.

Általános iskolás korcsoportban 17 csapat, középiskolás korcsoportban pedig 13 csapat méri össze tudását. A versenyzők Szatmárnémetiből, Nagykárolyból, Tasnádról, Kaplonyból, Kálmándról, Kökényesdről, Bogdándról, Szamoskrassóból és Erdődről érkeznek. Szatmár megyén kívül nagyváradi, aradi, nyíregyházai, hajdúböszörményi és szigetszentmiklósi iskolák is képviseltetik magukat.

A verseny április 5-én, pénteken Erdődön kezdődik. Miután a résztvevő diákok megtekintették Erdőd nevezetességeit és megkoszorúzták Bakócz Tamás szobrát, 17 órától, az erdődi kultúrotthonban sor kerül az otthoni (előzetes) feladatok bemutatására. Az általános iskolások egy 5 perces jelenetet kell előadjanak, a középiskolások pedig egy tanulmányi kirándulás útvonalát fogják bemutatni, továbbá képverset Janus Pannonius „Egy dunántúli mandulafáról" című költeményéből. A feladatokat és a vetélkedőre való felkészüléshez ajánlott irodalmat a www.torilecke.com nevű weboldalról tölthették le az érdeklődő diákok és tanáraik. A verseny erdődi szakaszának lebonyolítása az Erdődi Technológiai Líceum aligazgatónője, Lukács Gyöngyi irányításával történik.

Április 6-án, Szatmárnémetiben, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium dísztermében zajlik 9 órától az általános iskolások, 10.30-tól pedig a középiskolások vetélkedője. Ameddig az egyik korcsoport a szóbeli és írásbeli feladatok megoldásával van elfoglalva, a másik korcsoportban versenyzők szervezett városnézésen vesznek részt Muhi Sándor tanár irányításával.

A versenybizottság tagjai: dr. Rüsz-Fogarasi Enikő docens, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Történelem Karának dékánhelyettese (zsűrielnök), Szőcs Péter, a Szatmár Megyei Múzeum aligazgatója, a Szent István Kör elnöke, a tanfelügyelőség részéről pedig Csapó-Ilyés Attila, Szatmár megye kisebbségi oktatásáért felelős szaktanfelügyelő. A versenybizottság titkára Barkóczi Éva, a Gheorghe Dragos Közgazdasági Iskoláscsoport tanára.

A legjobban szereplő csapatok értékes könyvjutalmat kapnak. Ugyanakkor az első három helyezettek, valamint felkészítő tanáraik visegrádi jutalomkirándulásban részesülnek, melynek során megtekintik majd Mátyás király palotáját, a palota előkertjében található történelmi játszóparkot és érdekes múzeumpedagógiai foglalkozásokon vesznek részt. Értékeljük a kiemelkedő egyéni teljesítményt is.

A rendezvény támogatói: Identitas Alapítvány, Bethlen Gábor Alap, Rákóczi Szövetség, Czívis Egyesület, Communitas Alapítvány, Szatmári Római Katolikus Püspökség, Autonet Import kft., Szatmár.ro, a szatmárnémeti önkormányzat RMDSZ frakciója, dr. Kereskényi Gábor parlamenti képviselő és Pataki Csaba szenátor.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak a verseny erdődi és szatmárnémeti szakaszára!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: