2007-12-12 21:04:55• hírek • Szatmar.ro

A regisztrációs adó a környezetvédelem eszköze

 Környezetvédelmi projektekre fordítanák a regisztrációs adót.

-Ma van a gépjárműpark felújítását célzó program utolsó napja. 2007-ben jelentős sikert könyvelhetünk el, hiszen 16.444, 12 évnél idősebb autót cseréltek le új autóra, és ezzel jelentősen csökkent a légszennyezés – fogalmazott Korodi Attila környezetvédelmi miniszter december 12-én Bukarestben.

Korodi ismertette, az idén 49.500.000 lejt fordítottak erre a programra, és ennek 99,66%-át (49.332.000 lej) el is költötték. Hangsúlyozta, 2005 óta, amióta a minisztérium elindította a gépjárműpark felújítását célzó programot, 46.161 járművet cseréltek ki, és így 1000 tonnával csökkent a szénmonoxid kibocsátás, ezzel a légszennyezés is.

Elmondta, ma minisztérium jegyzéket terjesztett a kormány elé, amelyben javasolta, hogy a regisztrációs adót nevezzék környezetszennyezési adónak és az ebből begyűlt összegeket fordítsák környezetvédelmi projektekre. A kormány elfogadta a jegyzéket – jelentette be.

A regisztrációs adó valójában környezetvédelmi eszköz, amely a szennyező fizet alapelvén nyugszik – hallhattuk Koroditól – így magától értetődő, hogy az erre befizetett összegeket visszafordítsuk olyan projektekre, amelyek a környezet minőségén javítanak. Egyszóval, a regisztrációs adóból beérkezett összegekből olyan környezetvédelmi projekteket szeretnénk megvalósítani, amelyeknek egyaránt lehetnek haszonélvezői magánszemélyek, gazdasági szereplők és helyhatóságok.

Korodi elmondta, a továbbiakban ebből szeretnék finanszírozni a gépjárműpark felújítását célzó programot. 2008-ra meg szeretnék duplázni a kicserélendő autók számát, illetve 3000 lejről 4000 lejre szeretnék növelni a 12 évnél idősebb autó forgalomból való kivonására kiutalt összeget.

Ugyancsak a környezetszennyezési adóból szeretnének támogatást nyújtani azoknak az állampolgároknak, akik a megújuló energiákat – geotermális- és napenergiát – szeretnének használni a hagyományos fűtési rendszerek helyett.

Ha teljes mértékben kihasználnánk országunk adottságait, a háztartásban használt víz melegítéséhez szükséges energia 50%-át, a fűtéshez szükséges energia 15%-át termelhetnénk ki napenergiából – emlékeztetett a miniszter. A megújuló energiák használata terén természetesen támogatást nyújtanának a gazdasági szereplőknek, illetve a helyhatóságoknak is.

Szintén az adót fordítanák vissza erdősítésre. A jövőben a zöldövezetek kialakítására illetve bővítésére fordított összeget is növelni szeretnék. Korodi úgy vélte, erre ismét a környezetszennyezési adó nyújthat megoldást. 2007-ben a Környezetvédelmi Alap költségvetéséből 60 millió lejt fordítottak zöldövezetek létrehozására.

2007-ben a környezetvédelmi minisztérium kezdeményezte egy olyan kormányhatározatot előterjesztését, amely kötelezővé teszi a biciklis sáv létesítését városrendezési terv módosítása, vagy új városrendezési terv létrehozása esetében. A környezetszennyezési adóból támogatnák a biciklipályák létrehozását is.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: