2019-09-17 07:02:44• hírek • Bede Emőke

Környezetvédelmi versenyben diadalmaskodtak a börvelyi és a nagykárolyi diákok

Az Újrahasznosítási őrjárat néven ismertté vált, kifejezetten az iskolásokat megcélzó verseny célja, hogy felhívja a figyelmet az elektromos és elektronikai eszközök környezettudatos gyűjtésére. A kezdeményezést immár nyolcadik alkalommal szervezték meg ebben az évben, és a szervezők szerint minden eddiginél nagyobb sikert könyvelhetnek el a program lezártával.

Az idei verseny I., II., illetve III. díja Ilfov, Szucsáva és Konstanca megyékbe került, ahol a diákok és tanáraik a lakosság arányához viszonyítva a legtöbb e-hulladékot gyűjtötték. A dobogó negyedik helyére pedig Bákó megye állhatott, ám itt nem a leghatalamsabb hulladékkupaccal sikerült elismerésre szert tenni, hanem azáltal, hogy a legtöbb közintézményt és magánvállalatot állították e nemes ügy mellé.


Noha a képzeletbeli dobogóra nem kerülhetett fel mindenki, de a megyék legjobbjai is hasznos ajándékokban részesülhetnek. A megyei szinten kiemelkedő eredményeket elérő iskolákat olyan tanszerekkel fogják jutalmazni, melyeknek kétségtelenül nagy hasznát veszik majd az új tanévben. Szatmár megyében a Börvelyi Általános Iskola csapata Schrádi Erika tanárnő vezetésével a legtöbb szárazelemet gyűjtötte össze, a nagykárolyi Iuliu Maniu Műszaki Kollégium Nicoleta Popa által vezetett csapata pedig a legaktívabb újrahasznosítási őrjáratnak bizonyult.


A programban egyébként még soha nem fordult elő, hogy 25 megyének is sikerüljön bejutni az országos díjazásba, azaz ez alkalommal Románia több mint fele valóban aktívan is csatlakozott a kezdeményezéshez. Az ezekben a megyékben összegyűjtött e-hulladék mennyisége meghaladta a 100 grammot lakosonként. Ez a hatalmas előrelépés bizonyítja, hogy az oktatás jótékonyan hathat az e-hulladék-gyűjtési szokásokra is.


Ugyancsak érdemes kiemelni, hogy országos szinten több mint 2300 cég, közintézmény és civilszervezet támogatta az ismeretátadó programok és a gyűjtési akciók megvalósulását. A program 12 hónapja során összesen 3 704 000 kilogramm e-hulladékot sikerült összegyűjteni, ebből 16 200 kilogrammot csak az elemek tettek ki, melyek ha a szeméttelepekre kerültek volna, akár éveken át szennyezhették volna a talajt és a vizeket. A gyerekek által összegyűjtött e-hulladék megfelelő feldolgozásáról a RoRec fog gondoskodni.

 

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: