2019-01-31 07:03:25• hírek • Nagy Tímea

Környezetvédelmi összefogás: 1 km hosszú fém-pillepalack hálóból készül labirintus Atyában

A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség ökológiai összefogásra kérte fel a megye iskoláit. A felhívásra 75 oktatási intézmény jelentkezett. A több hónapos együttműködés során több tízezer hulladék műanyag palacktól mentik meg lakókörnyezetünket, új és brilliáns küldetést találva számukra.

A közös projekttel kapcsolatban tartott előadáson Békéssy Erzsébet, az ügynökség igazgatónője a sulis képviseleteknek nem csak a feladatok idővonaláról számolt be, hanem a PET palack-háló elkészítését is bemutatta. Azét a hálóét, melyből az elkövetkező két hónap folyamán egy labirintust kívánnak létrehozni az atyai Kentaur Szabadidőközpontban. Ez nem egy mindennapi útvesztő. Területe összesen 1,8 hektár, felépítéséhez összesen 1 kilométer hosszú kerítéselemre lesz szükség, melyet a talányokkal teli alaprajz mentén feszítenek ki a tartóoszlopokhoz. 

 

Az alumíniumból készült hálót darabokra (kerítéselemekre) vágva szállítják ki az iskoláknak. Ezek mindkét oldalára ráerősítik a PET palackokból épített oszlopokat. Az oszlopok között pár centiméter széles sávot üresen hagynak a "kivitelezők" annak érdekében, hogy a szél szabadon járhasson át az építményen, vihar esetén azt fel ne döntse. Arról, hogyan is képzeljék el ezt a palack-hálót, a galériánkban megörökítettük a mintadarabot.

 

Az összefogásban résztvevő 75 iskola számára a beszerzési és a szállítási költségek biztosítottak, a csapatoknak a palackok gyűjtésére és az építésre kell csak koncentrálniuk. Noha bonyolultnak tűnik a feladat, a kivitelezése annál könnyebb. A bemutató alkalmával a tanítók és tanárok effelől is meggyőződhettek. A suliknak "fejenként" megközelítőleg 14 méternyi fém-műanyag elem elkészítését jelenti a vállalkozás. Az örökéletű palackok tárolására egy külön helyiséget neveznek ki az épületekben, oda a tanulók folyamatosan leadhatják az üres, tiszta és címke nélküli "hulladékot". Amint a diákok belelendülnek a szelektív szemétgyűjtésbe, az alapanyagból az oszlopok rögtön el is készíthetőek, felerősíthetőek a fémszerkezetre.

 

A kész elemeket az oktatási intézményekből Atyába ingyenesen elszállítják, ott a mesterek helyre illesztik őket. Így jön létre az az ökológiai, edukatív jellegű útvesző, melyet tavasszal a Szatmár Megyei Erdészet által felajánlott fákkal beültetnek. Az ajándék élősövény pár év alatt akkorára nő, hogy eltakarja a majd' két méter magas szerkezetet. A fásítás után következhet majd az igazi móka! Nem csak felépíteni, hanem megfejteni is érdemes ezt a talányokkal teli labirintust. Ahhoz, hogy a bátrak biztosan jó irányba forduljanak, egy kérdőívet kapnak térkép gyanánt. A kérdésekre adott helyes válaszok mutatják meg a helyes irányt. Furfangos, játékos módon bővül a vállalkozószelleműek környezetvédelmi tudástára.

 

A kvíz teljesítésével a PET palack rengeteg közepére ér a vándor, ahol érdekfeszítő információs táblák várják kis pihenőre a visszaút előtt.

 

A projekt kivitelezésére két hónapja van az ügynökségnek és a társintézményeknek, a flakon-gyűjtőakció azonban ezt követően sem áll le. A diákok és a tanári kar továbbra sem hagy fel a szelektív hulladékgyújtéssel, hiszen egy másik érdekes környezetvédelmi projekt megvalósításához is szükség lesz a le nem bomló alapanyagra.

 

A fél éven át tartó együttműködés eredménye nem csak számadatokban mutatkozik meg, hanem olyan óriási építményekben is, melyeket több ezer nebuló és pedagógus, a Környezetvédelmi Ügynökség munkatársai, valamint a helyi önkormányzatok közös erővel valósítanak meg. A gyermekek (és a szüleik) a projekt révén rádöbbenhetnek, mennyi mindenre felhasználható még a PET palack, mennyire egyszerű a szelektív szemétgyűjtés és milyen értéke van a kitartó és felelősségteljes munkának egy hosszan tartó feladat során. Hasznos környezetvédelmi ismeretekkel is gazdagabbak lesznek, valamint kiránduláson vehetnek részt a szabadidőközpontba, hogy művüket testközelből is megcsodálhassák és bejárhassák.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: