2010-02-02 13:00:40• hírek • Gozner Gertrud

Környezetvédelmi akció

Minden évben február másodikán emlékeznek meg a Vizes Élőhelyek Világnapjáról - tudtuk meg a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség tájékoztatójából. Ennek kapcsán az ügynökség interaktív előadássorozatot hirdet meg a megye iskoláiban.

A 20. század közepén minden addiginál gyorsabban pusztultak, sérültek az addig érintetlen vizes területek, s ez nemzetközi összefogáshoz vezetett. Egy iráni kisvárosban, Ramsarban 1971 február másodikán tartott nemzetközi találkozón megfogalmazták és elfogadták az egyezmény szövegét, amelynek célja a vizes élőhelyek megőrzésének elősegítése, és az ehhez szükséges jogi, intézményi keretek megalapozása- derül ki a közleményből.

Az ún. Ramsari területeknek a célja kezdetben azon vizes élőhelyeknek a védelme volt, amelyek jelentős szerepet játszottak a madarak vándorlása során. Ezt a védelmet aztán idővel kiszélesítették és általános jelleggel a jelentős természetvédelmi értékkel bíró más vizes élőhelyek is megkaphatták ezt a címet. Az egyezményt aláíró országok száma mára 130 fölé emelkedett, hatálya alá tartozó összes vizes terület pedig meghaladja a százmillió négyzetkilométert.

Vizes élőhelynek számítanak a mocsarak, az ingoványos és tőzeges területek, vagy vízi élőhelyek, melyek lehetnek természetesek, mesterségesek, ideiglenesek, és állandóak, folyó- vagy állóvizek, édesvizűek avagy félsósak, és sósak ide értve azon tengeri területeket, melyek mélysége nem haladja meg a hat métert apály idején.

2010 hivatalosan a Biodiverzitás és klímaváltozások évének számít, ennek tekintetében a vizes élőhelyek világnapján a környezetvédelmi ügynökség arra szeretné felhívni a figyelmet megyei szinten, hogy egyrészt a vizes élőhelyek folyamatos veszélynek vannak kitéve, gyengül az ökoszisztémájuk, másrészt pedig segítségükkel csökkenthetők lennének az éghajlatváltozás negatív hatásai. Szatmár megyében több vizes élőhely élvez védelmet, úgy mint a mocsarak, halastavak, lápok és folyóvizek, kiemelve az Ér és a Túr folyók mentét.

A vizes élőhelyek iránt érzett felelősség jegyében a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség a február 9 és 12 közötti periódusban számos akciót hirdet. A fent nevezett időszakban a témához kapcsolódó előadássorozatra kerül sor a megye általános iskoláiban: az 1-es számú nagykárolyi általános iskolában, az avasfelsőfalui szintén egyes számú iskolában, míg a megyeközpontban az Octavian Goga, a Dariu Pop és a Grigore Moisil csatlakozik az akcióhoz. Az előadások keretén belül filmet vetítenek a vizes élőhelyről, ismertetik fontosságukat, majd a végén egy interaktív beszélgetésre jön létre a szakemberek és a diákok között.

Az akció előzményében a január 10 és 20 között a Román Madártani Egyesület szatmári fiókja téli madárszámlálást végzett a vizes élőhelyek környékén, úgy mint a Szamos-parton, a Túrmentén, a Krasznán, a szárazberki tavak környékén, a kökényesdi tónál és a homoródi csatornánál.


Szatmár megyében több vizes élőhely élvez védelmet


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: