2012-09-24 17:31:23• hírek • Póti Orsolya

Környezetszennyezési adó: több mint 2700-an nyújtottak be kérelemet

Ardelean Mircea, a Szatmár Megyei Pénzügyi- és Adó Hivatal új igazgatója
Ardelean Mircea, a Szatmár Megyei Pénzügyi- és Adó Hivatal új igazgatója

Szatmár megyében összesen 2702 autótulajdonos igényelte vissza a 2008 július elsejétől fizetett környezetszennyezési adó értéke és a jelenlegi törvény által előírt illeték értéke közötti különbözetet - mondta el Ardelean Mircea, a Megyei Pénzügyi- és Adó Hivatal új igazgatója első sajtótájékoztatója keretében.

Január 13-tól érvénybe lépett a járművek környezetszennyezési adójának 25 százalékkal való csökkentését célzó jogszabály, mely azokra a gépkocsikra alkalmazandó, amelyeket a tulajdonosok 2012 január 13 után jegyeznek be. Az új törvény értelmében azok az autótulajdonosok, akik 2008 július elseje után nagyobb adót fizettek, mint a jelenlegi rendszer alapján meghatározott érték, kérhetik az államtól a különbözet visszafizetését.

Ardelean Mircea igazgató a szeptember 24-i sajtótájékoztató keretében elmondta: a 2011-es év során 2245 autótulajdonos, idén pedig 2702 személy kérte a különbözet visszafizetését Szatmár megyében. A megyei pénztár a környezetszennyezési adóból összesen 5,8 millió bevételt szerzett és eddig összesen 7,6 millió lejt fizetett vissza a kérelmezőknek.

Ardelean az intézmény új vezetője lévén azt is kifejtette: a következő időszakban az intézmény átszervezésre és a jó munkaközösség megteremtésére törekszik. Az elmúlt hónapban bizonyos irodákat át is költöztettek, így az adóbefizetőket segítő szakemberek mostantól a földszinten fogadják ügyfeleiket.

Az intézményvezető által bemutatott mérleg szerint az intézmény augusztusban 98,21 százalékban valósította meg a Pénzügyminisztérium által Szatmár megyére kiszabott bevételi tervet, szeptember 24-ig pedig 56,68 százalékot valósítottak meg, szemben a 23,55 százalékos országos átlaggal.

A hátralékadó értéke ez év augusztus 31-ig 165,2 millió lej, míg tavaly ugyanebben a periódusban 162,2 millió lejt regisztráltak. 606 adóellenőrzést végezetek, minek során 50 millió lejt hajtottak be az államkasszába.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: