2019-08-22 11:10:19• hírek • MTI

Környezet- és állatvédő csoportok beperelték az amerikai kormányt

Környezet- és állatvédő csoportok beperelték az amerikai kormányt a veszélyeztetett fajok védelméről szóló törvény átalakítása miatt, amely szerintük visszalépést jelent a kihalás szélén lévő állatok védelmében

A felperesek azzal érvelnek, hogy a Trump-kormány megsértette a környezetvédelmi politikáról szóló törvényt, amely előírja, hogy új szabályozók elfogadása előtt hatástanulmányt kell készíteni, ezt azonban az illetékesek elmulasztották.


“Az új szabályozók eltávolították a veszélyeztetett fajok védelméről szóló törvényt eredeti tudományos alapelveitől, amely miatt annyira hatékony is volt ez a törvény” – hangsúlyozta Karimah Schoenhut, a környezetvédő csoportok egyik ügyvédje. A csoportok azt is a kormányzat szemére vetik, hogy nem hozta nyilvánosságra az átdolgozott jogszabályokat.
 

„Amikor számos faj áll a kihalás szélén, a Trump-kormányzat kibelezte a leghatékonyabb vadvédelmi törvényt” – hangoztatta Rebecca Riley, az egyik természetvédelmi program vezetője.
 

A védett fajokról szóló törvény 1973-ban lépett életbe, és azóta biztosítja, hogy egyes fajok ne pusztuljanak ki. Több mint 1600 fajt véd az Egyesült Államokban. Szakértők a törvény áldásos hatásának tudják be, hogy nem tűntek el végleg a hosszúszárnyú bálnák, a Tennessee államban honos bíborszínű kasvirágok, vagy a floridai tengeri tehenek. Az új szabályozás csökkenteni fogja a vadon élő állat- és növényvilág életterét, és szakértők szerint veszélybe sodorja túlélésüket is.  Egyúttal veszélyezteti a védett állatokat, köztük a fehérfejű réti sast vagy a grizzly medvéket, illetve lehetővé teszi levételüket a védett fajok listájáról.
 

Az előkészített változtatás várhatóan új bányászati, olaj-, és gázkitermelési engedélyeket tesz lehetővé azokon a vidékeken, ahol védett állatok és növények élnek.  Ezzel lényegében jelentősen visszanyesik a veszélyeztetett fajokról szóló törvény előírásait. Elő fogják írni, hogy egy-egy faj védetté nyilvánítása előtt a jövőben, a gazdasági megfontolásokat is figyelembe véve, számításokat kell végezni.  A jelenleg érvényben lévő törvény ezt nem írja elő, sőt kifejezetten a gazdasági hatásoktól független, csakis a tudományra alapozott döntéseket fogad el.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: