2014-07-11 15:11:57• hírek • MTI

Kormányzati szintű megvesztegetés?

A német EADS csoportot érintő, kormányzati szintű megvesztegetés gyanújával indított vizsgálatot a román korrupcióellenes ügyészség (DNA).

A román médiában pénteken kiszivárgott információk szerint 2004-ben a belügyminisztérium magas rangú tisztségviselőinek és a - jelenleg korrupcióért börtönbüntetését töltő - Adrian Nastase akkori miniszterelnöknek is jutott abból a csúszópénzből, amelyet állítólag az egységes határőrizeti szoftver beszerzéséről szóló, több mint 700 millió eurós keretszerződésbe építettek be annak 2004-es megkötésekor.

A Hotnews.ro portál szerint a román fél ragaszkodott bizonyos alvállalkozókhoz, amelyeknek az volt a szerepük, hogy az EADS-nak fizetett összeg egy részét visszajuttassák azokhoz, akik jóváhagyták a szerződést. A vádhatóságtól származó értesüléseire hivatkozva a portál azt írta: az osztrák Fujitsu Siemens Computers például azzal a feltétellel kapott 40 és 60 millió euró értékű megrendeléseket a fővállalkozótól, hogy a Gessa nevű cégnek 10 százalékos, a Profinetnek pedig 5 százalékos sikerdíjat fizet: ez pedig valójában a belügyi vezetőknek és a miniszterelnöki hivatalnak "járó" csúszópénz volt.

A DNA azt követően terjesztette ki vizsgálódását az utóbbi tíz év állami szoftverbeszerzéseire, miután a Ponta-kormány vizsgálati részlege tavaly feljelentést tett az oktatási minisztérium korábbi vezetése ellen, amiért mandátuma idején érvényes licenc nélkül használtak a romániai iskolákban Windows-szoftvereket. 2009-ben az a Daniel Funeriu későbbi államelnöki tanácsos vezette az oktatási tárcát, aki Victor Ponta szerint 2012-ben kirobbantotta a miniszterelnök plágiumbotrányát.

A DNA vizsgálata most már három minisztérium (a belügyi, oktatási és informatikai tárca) utóbbi tíz évének több százmillió eurós szoftverügyleteit célozza, a vádhatóság gyanúja pedig minden esetben a - Victor Ponta által a legjobb román miniszterelnöknek nevezett - Adrian Nastase kormányára terelődött.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: