2020-06-17 12:24:20• hírek • Szatmár.ro

Kormánytámogatással, uniós forrásokból, illetve önerőből zajlanak az aktuális sárközújlaki fejlesztések

Amint az idő alkalmas volt a munkára, meg is kezdték a betervezett beruházások megvalósítását Sárközújlakon: több színtéren is zajlanak a munkálatok a városban, és a hozzá tartozó településeken

Piricsi Arthur polgármester szerkesztőségünknek elmondta, sikerült jó ütemben haladni a köves utak aszfaltozásával, már 7 kilométer elkészült a tervezett 12,8-ból, s amint további finanszírozást biztosít a projektért felelős Országos Vidékfejlesztési Program, a tervezett szakaszokon folyatni is fogják. A polgármester szerint mostanáig a beruházás összértékének mintegy két harmadát utalták át Sárközújlak számlájára, amelyből alig egy hónap leforgása alatt le is aszfaltozták az említett 7 kilométernyi utat. A városvezető hozzátette azt is, hogy amikor ez a projekt a végéhez ér, elmondható lesz, hogy Sárközújlak utcáinak mintegy felét aszfaltos út borítja.



A városhoz tartozó falvakban, Kissárközön, Adorjánban és Meggyesgombáson egyelőre várnak az aszfaltozással, mivel ott is zajlik két PNDL-s pályázat, méghozzá Kissárközön és Meggyesgombáson ivóvízhálózat-bővítés, míg Kissárközön, Meggyesgombáson és Adorjánban szennyvízhálózat-bővítés van folyamatban.

Piricsi elmondta, ésszerűtlen lett volna előbb aszfaltozni, mivel az említett munkálatok sok ásást és útátvágást vonnak maguk után, amivel csak tönkre tették volna az új aszfalt-réteget.

Ugyanakkor az elmúlt években Adorjánban már befejeződött az ivóvízhálózat kiépítése is, melyben az Apaserv volt a település partnere. Néhány napja a hálózatot sikeresen rácsatolták a sárközújlaki vízműre, így azok, akik szeretnének csatlakozni a rendszerhez, az Apaserv helyi képviselőinél, vagy a polgármesteri hivatalnál érdeklődhetnek.

 

Nemsokára átadják az iskolát is

Amint arról a Szatmár.ro cikkeiben is olvashattak korábban, komoly felújításon esett át a Sárközújlaki Általános Iskola. Az épületben a munkálatok nagy része befejeződött, néhány utolsó simítás van még hátra, ezért a polgármesteri hivatal munkatársai, egy szakértői csapattal a napokban szemrevételezik a munkálatokat, hogy amennyiben hibát vagy elmaradást észlelnek, azt még az épület átvétele előtt jelezni tudják a kivitelező számára.

A technikai berendezések beszerelése egyelőre még várat magára – tudtuk meg Piricsitől, mivel a meghirdetett licitre az első körben nem voltak jelentkezők, viszont bíznak benne, hogy őszig a számítógépeket, laptopokat és interaktív táblákat is sikerült beszerezni és beszerelni.

Ami viszont jó hír: a padok és az új, filctollas táblák már helyükön vannak, minek köszönhetően minden osztályterem kezdi elnyerni végső formáját.



Ugyanakkor a munkálatok teljes átvételét követően a polgármesteri hivatal önerőből, mintegy 150-200 ezer lej befektetéssel szeretne az nyár végén, vagy az ősz elején egy gumírozott sportpályát is létesíteni a tanintézmény udvarán, viszont ezzel egyelőre várnak, amíg a jelenlegi kivitelező teljesen befejezni a felvállaltakat.

 

Két új park épül a városban

Végezetül Piricsi Arthur polgármester elmondta szerkesztőségünknek azt is, hogy két gyönyörű park építését helyezték kilátásba a város központi, elhanyagolt részének kivirágoztatása érdekében. A munkálatok az időjárás függvényében fognak elkezdődni. A beruházásnak köszönhetően a város arculata sokat fog változni, hiszen két nagy, játszóterekkel, gördeszka-pályával, sétányokkal ellátott parkot hoznak létre, egyiket 2,5 a másikat 1,07 hektár területen, uniós finanszírozásból. A két parknak jövő májusra kell elkészülnie.





Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: