2015-01-05 17:02:42• hírek • MTI

Kormányprogramon dolgozik a jobbközép ellenzék

Alina Gorghiu
Alina Gorghiu

Február végéig elkészül Romániában az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) kormányprogramja, a parlament tavaszi ülésszakán pedig a PNL bizalmatlansági indítványt terjeszt be Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök kormánya ellen - jelentette be hétfőn Alina Gorghiu, a jobbközép ellenzéki erők fúziója nyomán létrejött gyűjtőpárt társelnöke.

Gorghiu szerint a PNL előre hozott választásokon szeretne kormányra kerülni, de elismerte: nehéz lesz teljesíteni ennek alkotmányos feltételeit. A 2016 őszén esedékes parlamenti voksolást akkor lehetne előrehozni, ha Klaus Iohannis államfő feloszlatná a parlamentet.

A román alaptörvény szerint az elnök akkor oszlathatja fel a törvényhozást, ha az két egymást követő alkalommal nem hajlandó bizalmat szavazni az államfő által kormányalakítással megbízott miniszterelnök-jelöltnek. Iohannisnak nem áll módjában leváltani Pontát: a miniszterelnököt csak a parlament buktathatja meg, de kétséges, hogy tavaszig átrendeződnek-e a parlamenti erőviszonyok, mivel Ponta decemberben még kényelmes többséget szerzett átalakított kormánya beiktatásához.

Vasile Blaga, a PNL másik társelnöke cáfolta, hogy az ellenzék már árnyékkormányt is alakított volna. Mint mondta, nem miniszteri posztokat osztogatnak, hanem politikai alternatívát akarnak kidolgozni, amelyet február végén a civil társadalommal is meg akarnak vitatni. A társelnök megerősítette, hogy a PNL miniszterelnök-jelöltje Catalin Predoiu korábbi igazságügyi miniszter: a PNL szakpolitikusai az ő vezetésével dolgoznak az ellenzék kormányprogramján.

Az új PNL két ellenzéki erő - a liberálisok és a jobbközép Demokrata Liberális Párt (PDL) - összefogásából jött létre 2014-ben. A két párt közben hivatalosan is egyesült: az új jobbközép párt a PNL nevét és a PDL európai néppárti tagságát tartotta meg.

A PNL azt követően készül a kormányzásra, hogy novemberben Iohannis, a párt akkori társelnöke legyőzte az elnökválasztáson Victor Pontát. Ezt sokan úgy értelmezik, hogy a választók megvonták a bizalmat a szociáldemokratáktól.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: