2015-08-13 14:02:40• hírek • Kocsis Zoltán

Korlátozzák a vízfogyasztást Szatmár megyében!

A hetek óta tomboló kánikula és a szárazság miatt drasztikus lépést jelentett be csütörtökön a prefektúra: szeptember végéig korlátozzák a vízfogyasztást! A legsúlyosabb a helyzet Avasfelsőfaluban, ahol a lakosság 70%-a ivóvíz nélkül maradt. Nem utolsó sorban azért, mert a megye leggazdagabb községe lopja a vizét!

Az eredetileg szerdáig érvényes narancssárga hőségriadót az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre és péntekre is kiterjesztette Szatmár megyében. Noha a megyei közegészségügyi igazgatóság adatai szerint a kánikula nem okozott komoly egészségügyi problémákat a lakosság körében, a megye lakóinak jelentős része mégis komoly problémákkal kénytelen szembenézni: a vízhiánnyal.

Eugeniu Avram prefektus ezért csütörtök reggelre összehívta a sürgősségi helyzetek megyei bizottságát, a megbeszélés témája pedig a kánikula és a vízhiány volt. Különös tekintettel az Avasfelsőfaluban kialakult áldatlan állapotokra. A megye harmadik legnagyobb városa lakosságágának közel 70%-a ivóvíz nélkül maradt, jelentette ki Aurelia Fedorca polgármester. A gondok enyhítése érdekében szerdán a tűzoltóság egy hétezer literes tartályból osztogatott vizet, a megyei vízszolgáltató, az Apaserv pedig szintén szerdától egy 6 illetve egy 8 ezer literes tartállyal igyekszik segíteni. Ezeket a tartályokat a Decebal illetve a Balta negyedekben lehet elérni 9.00-20.00 óra között.

A történetnek ezzel azonban nincs vége, hisz van egy tipikusan romániai éle is! Avasfelsőfalu vízellátását felszíni kitermelés útján látják el a Valea Rea és a Túr folyókból. Dan Stegerean Aparserv-igazgató elmondta ugyanakkor, hogy a Valea Reából 144 liter vizet szívnak ki másodpercenként, Avasfelsőfaluba viszont már csak 55 liter víz jut el másodpercenként. A veszteség egyik oka az elavult vezetékek szinte folyamatosa meghibásodása, hisz csak az elmúlt 12 órában hatszor kellett hibaelhárításhoz kiszállniuk, mondta Stegerean. Ez azonban csak a kisebbik probléma. A nagyobb Avasújfaluban keresendő!

Szatmár megye leggazdagabb településén ugyanis medencéket, horgásztavakat töltenek fel a vezetékes vízből, hatalmas pázsitokat locsolnak, autókat mosnak, jelentette ki Fedorca. Mindezt rendszerint illegálisan, hisz engedély nélkül csatlakoztak a hálózathoz. Magyarán: lopják a vizet. Mindezt persze Petru Ciocan polgármester üres vádaskodásnak nevezte, Fedorca szerint ugyanakkor gyakran előfordul, hogy a vízhasználatot ellenőrizni szándékozó szakembereket halálosan megfenyegették az avasújfalusiak....

Vlad Florentin rendőrparancsnok elmondta, feljelentés nélkül ők nem tarthatnak ellenőrzést senki magánterületén...

Az ülést követően a sürgősségi helyzetek bizottsága „racionális vízhasználatra" szólította fel Szatmár megye lakosságát: azaz prioritást élveznek az emberi szükségletek, az állatok itatása valamint a „technológiai vízhasználat". A vezetékes víz minden más célú felhasználása (pl. locsolás, autómosás, medencék megtöltése, stb.) szeptember végéig szigorúan tilos a megye teljes területén! Ennek betartását az Apaserv, a rendőrség és a csendőrség hivatott ellenőrizni.

Ennél is drasztikusabb lépéseket foganatosítottak Avasfelsőfalu és Avasújfalu körzetében, ahol 23.00 és 06.00 óra között szünetelni fog a vízellátás, hogy a tartalékok újratöltődhessenek.

A bizottság elrendelte továbbá a mezőgazdasági kárfelmérés elkezdését is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: