2012-08-30 12:43:18• hírek • Póti Orsolya

Drágulnak a mezőgazdasági termékek a szárazság miatt

Szatmár megye mezőgazdasági helyzete a tavalyinál is rosszabb, hiszen a szokatlanul nagy szárazság óriási károkat okozott. A természeti csapás következtében további árnövekedés várható a búza, a kukorica és az egyéb agrártermékek esetében - tájékoztatott Scholtz Béla, a Szatmár megyei Agrárkamara munkatársa.

Az utóbbi évek tendenciája azt mutatja, hogy megnőtt az aszályos időszakok száma. Ez nagy problémát jelent a mezőgazdaság, azon belül is a növénytermesztés számára. Scholtz Béla, a Szatmár Megyei Agrárkamara munkatársa szerint a gazdáknak egyre komolyabb befektetésekre kell elszánniuk magukat.

„A gond elsősorban az, hogy megyénkben azok a gazdák, akiknek nincs befektetési lehetőségük egyre nehezebben boldogulnak, mint a társulások és azok, akik öntözési rendszert tudtak kialakítani. A szárazság ugyan nagyon komoly károkat okozott, de azok a mezőgazdászok, akik minőségi földterületen, minőségi magvakat ültettek el időben és öntözőrendszerrel szerelték fel területeiket, nem szenvednek el veszteséget." -magyarázta a szakember.

A perzselő hőség miatt a vártnál gyengébb lesz a burgonya-, a kukorica-, és a cukorrépatermés, valamint az árpa- és zabföldeken is terméskiesés tapasztalható. A szárazság miatt a mezőgazdasági termékek máris drágultak: a búza termelői ára például 30 százalékkal. Scholtz szerint ez még nem a végső érték, ugyanis további árnövekedésre számíthatunk.

A szakember a 125-ös számú öntözőberendezésekre kiírt pályázatról is említést tett, mely ugyan jelentős pénzbefektetés, de sikeres pályázat esetén számos fejlesztés valósulhat meg. A kiírás keretében pályázatokat lehet benyújtani öntözőberendezésekre, ezek felújítására és javítására, valamint talajjavító munkálatokra

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: