2012-03-31 13:20:26• hírek • MTI

Korlátoznák a gimnazisták számát Szlovákiában

Általános iskolai előmenetelük átlaga alapján korlátozná a gimnáziumokba jelentkező iskolások számát a jövő héten felálló szlovák kormány oktatásügyi miniszteri tisztségének várományosa.

Dusan Caplovic azzal indokolja elképzelését, hogy a külföldi befektetőknek már most gondot okoz, hogy megfelelő szakképesítésű munkaerőt találjanak Szlovákiában.

"Merészség lesz, de megteszem azt amit a németek. Gimnáziumokba csak azok a tanulók mennek majd, akiknek a tanulmányi átlaga a hatodik és a kilencedik évfolyam között nem haladja meg az 1,5-öt" - mondta el Dusan Caplovic a TASR szlovák hírügynökségnek adott nyilatkozatában szombaton. Hozzátette: a többiek szakközépiskolákba járhatnak majd.

Szlovákiában az iskolai teljesítményt 1-től 5-ig terjedő jegyekkel osztályozzák, úgy, hogy az 1-es osztályzat a legjobb eredményt jelzi.

Az oktatási tárca várományosa szerint a szakképzést nyújtó oktatási intézmények támogatása a "prioritások prioritása" lesz. Caplovic ugyanis úgy ítéli meg, hogy amennyiben nem változatnak, akkor három-négy éven belül Szlovákia nem tud szakképzett munkaerőt biztosítani a külföldi beruházók által létrehozott vállalatok számára. Úgy véli, erre megoldást a "modern vállalati iskolarendszer" megteremtése jelent majd.

"A szakirányú iskolákban az elméleti oktatást az állam finanszírozná, a gyakorlati képzés költségeit pedig azok a cégek állnák, amelyek az adott iskola végzőseinek felvevő piacát alkotják" - magyarázta tervei gyakorlati megvalósítását Dusan Caplovic.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: