2013-08-01 15:03:00• hírek • Kocsis Zoltán

Kórházi papucs és világbéke – Szatmár megye is testvért akar

Két napos látogatásra Szatmár megyébe érkezett csütörtökön a németországi Darmstadt-Diebung körzet öt tagú küldöttsége. A Hessen tartománybeli körzet képviselőit a helyi közigazgatás vezetői fogadták, majd sajtótájékoztató keretein belül beszéltek a tárgyalások eredményeiről, a közös tervekről.

„A beszélgetések során megerősödött bennem a meggyőződés, hogy sok közös van az általunk képviselt régiók között. Ilyen például az egészségügyi infrastruktúra fejlesztésének igénye", jelentette ki Adrian Stef. A megyei tanács elnöke a prioritások közé sorolta a repülőtér fejlesztését, a fiatalok támogatását vagy a szatmári turizmus népszerűsítését. Ennek jegyében a német cégek mellett a Darmstadt-Diebung-i küldöttségnek megmutatják Erdődöt, Krasznabélteket és Aranyosmeggyest - valamiért viszont senki sem tett említést a megye talán legkiemelkedőbb turisztikai objektumáról, a nagykárolyi Károlyi-kastélyról. Pedig azon a vidéken még svábok is laknak...

Stef felvetette elképzelését, mely szerint Darmstadt-Diebung és Szatmár megye között testvérkapcsolati viszonyt kellene kialakítani. Klaus-Peter Schellhaus, Darmstadt-Diebung körzeti közgyűlésének elnöke lelkesen fogadta az ötletet. „Gazdaság, infrastruktúra, oktatás, egészségügy - ezek nem csak a mi, hanem egész Európa problémái. Az utóbbi időben növekvőben vannak az euroszkeptikus hangok, amelyek azt mondják, nem kell ennyi Európa. Én azonban azt mondom, még több Európa kell! Az együttműködés színvonalától és az emberi kapcsolatoktól függ ugyanis a közös béke. Fontos az egészséges európai gazdaság, de még fontosabb a béke megőrzése. Ez többet ér minden pénznél, ám ne feledhetjük, hogy a béke pénzbe kerül", fogalmazta újra Willy Brandt egykori NSZK főkancellár gondolatait Schellhaas.

A szociáldemokrata politikus „dinamikus, aktív, szép régiónak" minősítette Szatmárt, „amelyre Európának szüksége van". Támogatásáról biztosította a Szatmárnémeti-Frankfurt közvetlen repülőjárat elképzelését, a repülőteret a „szatmári gazdaság kulcspontjának" nevezve. Örömtelinek nevezte továbbá, hogy már a második találkozás során olyan konkrétumokról tudnak tárgyalni, mint a légi kapcsolat kialakítása vagy az egészségügyi gimnáziumok diákjainak kölcsönös tapasztalatcseréje.

A delegáció tagja dr. Cristian Keller, a darmstadti kórház igazgatója is, mivel a célok között a két egészségügyi intézmény együtműködése is szerepel. Újságírói kérdésre válaszolva Keller elmondta, náluk nem ismerik a papucsdíj rendszerét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: