2011-04-08 11:19:39• hírek • Balog Anita

Kórházi felszerelések 3,4 millió lej értékben

Az eddigi legnagyobb értékű eszközbeszerzést kezdheti a Szatmár Megyei Kórház. A 3,4 milliós összegből az Avasfelsőfalui Kórház is részesül, de az összeg legnagyobb részét - 3,36 millió lejt a megyeközponti kórház felszerelésére fogják költeni.

A Szatmár Megyei Tanács kérésére kapta a nagy pénzösszeget a Szatmár Megyei Kórház illetve az Avasfelsőfalui kórház az Egészségügy-minisztériumtól. A közel 3,5 millió lejes összegből mindkét egészségügyi központ olyan gyógyászati eszközöket szerezhet be, amellyel eddig nem rendelkezett, vagy a meglévő eszköz már idejétmúlt, elöregedett volt. A kapott pénz legnagyobb részét a Szatmár Megyei Kórház felszerelésére fogják költeni, így itt lényegesen emelkedni fog az ellátás színvonala.

A közbeszerzési eljárás lebonyolítását követően a sebészeti osztály például egy sebészeti műtőblokkal fog gazdagodni, valamint a beszerzés részét képezi egy mobil röntgengép megvásárlása is, amelynek a statikus változatához képest kisebb a sugárzása és ezáltal az ágyban fekvő betegeket is könnyen ki tudják vizsgálni.

Az intenzív osztályra egy felnőtt és gyermek lélegeztetőgép érkezik valamint szívhang és életfunkció-monitorok, amiből jelenleg nagyon nagy a hiány a Szatmár Megyei Kórházban. Ilyen, a beteg éppen aktuális állapotát mutató monitorokból egyéb osztályok is kapnak. Az újszülött-osztály felszereltsége is bővül: az inkubátorok közül az egyik mobil, tehát szállítható lesz, így ha az életveszélyben levő csöppséget szállítani kell, ezzel könnyen megtehetik. A szemészet a műtétek elvégzésénél használatos mikroszkópot kap, az ortopédiára pedig egy műtéti szettet fognak vásárolni. A kardiológia a szívhang-monitorok mellett egy defibrillátort is kap, a Neurológián pedig a szívmonitorok mellett egy mobil EKG-berendezés is társul. A belgyógyászat egy hasi ekográffal és egy Dopler ekográffal fog bővülni, a szövettannal foglalkozó szakemberek pedig egy modern mikroszkópot kapnak, amellyel a szövetmintákről könnyen eldönthetik, hogy azok jó vagy rosszindulatúak-e. Az egész kórház számára fontos továbbá az az 540 ezer lejbe kerülő sterilizáló berendezés, amellyel az orvosi eszközöket tudják majd hatékonyan fertőtleníteni.

A Radiológiai osztályon végzett beszerzés pedig talán az egyik legfontosabb: egy mellrákszűrésekkor használatos modern mamográfot fog vásárolni a kórház.

A beszerzéssel az Avasfelsőfalui kórház egy műtőasztallal és egy 185 ezer lej értékű altatógéppel fog bővülni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: