2011-02-04 16:23:47• hírek • MTI

Nem lesz gond az utolsó IMF-részlettel

Romániának nem kell aggódnia a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött hitelszerződés utolsó részletének lehívása miatt, mert a hatóságok jelentős erőfeszítéseket tettek a reformok területén - jelentette ki Mihai Tanasescu, Románia IMF-képviselője pénteken.

Jelenleg Bukarestben tartózkodik a nemzetközi pénzintézet szakértői küldöttsége, amely a soron következő hetedik, és egyben utolsó felülvizsgálati látogatást teszi a román fővárosban az IMF szervezésében 2009-ben megkötött, csaknem 20 milliárd euró értékű többoldalú nemzetközi hitelmegállapodás keretében.

Mihai Tanasescu a román központi bank illetékeseivel folytatott tárgyalások előtt elmondta, hogy nincs veszélyben az utolsó hitelrészlet lehívása, mert a román hatóságok jelentős előrelépéseket tettek a reformok útján. A pénzügyi szakember szerint Románia az idén 1,5 százalékos gazdasági növekedésre számíthat, de az sem kizárt, hogy a növekedés ennél nagyobb arányú lesz.

Románia IMF-képviselője szerint az adók és illetékek nem fognak nőni a következő időszakban, mert a nemzetközi pénzintézet pénzügyi stabilitást akar Romániában.


Az IMF küldöttsége Bukarestben tárgyal
Az IMF küldöttsége Bukarestben tárgyal


 

Tanasescu hozzátette, hogy a román kormány újabb kötelezettségeit tartalmazó szándéklevél tartalmát hamarosan, várhatóan már ezen a héten véglegesítik a felek. Rámutatott: a következő időszakban a román kormánynak főként a veszteséges állami vállalatok helyzetét kell rendeznie, a munkapiacot kell rugalmasabbá tennie, adópolitikájának hatékonyságát kell erősítenie, és pénzügyi stabilitást kell biztosítania.

Az IMF-küldöttség és a román kormány várhatóan egy újabb hitelmegállapodás megkötéséről is megegyezik majd, a jelenlegi ugyanis tavasszal lejár.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: