2011-05-02 16:10:04• hírek • Szatmár.ro

Kórházbesorolás, költöző osztályok

Hétfőn sajtótájékoztatót tartott a Szatmár Megyei Kórház vezetősége, amely során az Egészségügyi Minisztérium kórházbesorolási rendeletéről és egy nagyszabású belső ellenőrző rendszerről is szó esett.

Amint arról már portálunkon is olvashattak, ettől a hónaptól kompetenciától függően, öt csoportba sorolhatók a romániai kórházak: V. kategória: korlátozott kompetenciájú kórház; IV. kategória: alapkompetenciájú kórház; III. kategória: középkompetenciájú kórház; II. kategória: magas kompetenciájú kórház; I. kategória: kiemelten magas kompetenciájú kórházak.

A jelenlegi kritériumrendszert figyelembe véve, a Szatmár Megyei Kórház a III-as kategóriába tartozik, viszont új szolgáltatások bevezetésével és a jelenlegiek fejlesztésével, remélhetőleg elérheti a II-es kategóriát. Ez természetesen nagyon nagy lépés lenne, mert minél magasabb rendű egy egészségügyi intézmény, annál nagyobb támogatást kaphat. A dokumentációt május negyedikéig kell leadnia a kórházaknak a közegészségügyi intézményeknél. Szerdán a Szatmár Megyei Kórház vezetősége is benyújtja az iratcsomót a hatósághoz.

A II-es kategória megcélzása mellett egy nagyszabású, mindent átfogó és ellenőrző belső informatikai rendszer létrehozása is célja a szatmári intézménynek. Mint kiderült, negyedévente közel kétmillió lejt veszít a kórház, mivel nem látnak át mindent. Éppen ezért a megyei egészségügyi intézmény szakemberekből álló csoportja júniustól egy nagy, átfogó ellenőrzést fog végezni a kórházban, hogy felmérjék mik a veszteséges pontok.

„A kórház gazdasági átláthatóságához elengedhetetlen, hogy rendelkezzen egy olyan belső informatikai rendszerrel, amelyben minden tétel szerepel, a legkisebbtől a legnagyobbig. A naprakész kimutatás rávilágítana a gyenge pontokra, amelyeket így könnyen javítani lehetne" - magyarázta Marc Adrian kórházigazgató.
A belső rendszer mellett azonban átszervezésekre is szükség lesz. A jelenleg a régi kórház épületében működő kardiológiai osztály például még az ősz előtt átköltözik az újkórház épületébe, a nőgyógyászati osztály helyére. Ez utóbbit pedig a jelenleg adminisztratív irodáknak otthont adó rész fogadja majd be.

A hétfő délutáni sajtótájékoztatón az újdonságok és a költöztetések mellett szó esett arról is, hogy a romániai Rotary Club részéről öt új légzés-figyelő készülékhez is hozzájutott a Szatmár Megyei Kórház újszülött és gyermekosztálya.
Dr. Bogdan Farcas szülész-nőgyógyász, a klub tagja elmondta, ez az automata légzés-figyelő készülék a csecsemőkori hirtelen halál megelőzésére szolgál.

A csecsemőknél - főként a koraszülötteknél és az alacsony súlyú kicsiknél - előfordul, hogy a légzésben a normálisnál hosszabb szünet van, de a túlságosan hosszú kimaradás, a csecsemő egészségére, életére veszélyes. Ennek a megelőzésében segít ez a műszer, azzal, hogy a csecsemő alatt lévő érzékelő párna jeleket ad ameddig a csecsemő normálisan lélegzik. A 21 mp-nél hosszabb kimaradás esetén a műszer hangos sípolással és piros fényjelzéssel riaszt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: