2014-09-24 17:24:46• hírek • MTI

Kórházba került az éhségsztrájkoló román képviselő

Kórházba szállították szerdán Aurelian Mihai román parlamenti képviselőt, aki egy hete folytatott éhségsztrájkot a bukaresti parlamentben, a konzuli illetékek csökkentését követelve a külhoni románok számára.

A külhoni románokkal foglalkozó képviselőházi szakbizottság, amelynek a jelenleg független Mihai is tagja, szerdai ülését követően felhívást intézett Valeriu Zgonea házelnökhöz és Victor Ponta miniszterelnökhöz, az éhségsztrájkoló képviselő által jelzett gondok orvoslását sürgetve.

A bizottság több tagja is jelezte: a jövő héten maguk is éhségsztrájkba lépnek, ha a kormány továbbra sem veszi komolyan társuk követelését. Aurelian Mihai - aki múlt szerdán meghirdetett éhségsztrájkját a bizottsági ülésteremben folytatta - szerdán rosszullétre panaszkodott, és azt mondta, inkább kórházba vonul, hogy ne a parlamentben ájuljon el.

A kormányfő és házelnök korábban azt mondta Aurelian Mihai akciójáról, hogy nem a határon túli románokra, hanem saját magára próbálja felhívni a figyelmet.

Mihai, aki maga is 11 évig külföldön (főleg Spanyolországban) élt, a populista Dan Diaconescu Néppárt (PPDD) színeiben szerzett 2012-ben mandátumot, majd 2013 tavaszán kilépett a PPDD frakciójából.

A képviselő tavaly többedmagával törvénytervezetben kezdeményezte, hogy az anyakönyvi szolgáltatásokért, útlevél-kibocsátásért, a gépkocsivezetői jogosítvány hitelesítéséért vagy más konzuli ügyintézésért felszámított illetékeket a román külképviseletek a fogadó ország díjszabásához igazítsák. A külhoni románokért felelős képviselőházi szakbizottság tagjai szerint jelenleg több száz euróba kerül egy-egy román irat beszerzése, amelyre olykor hónapokig kell várni. A tervezetet a szenátus elutasította, a képviselőházban pedig még nem vitatták meg.

Márciusban Daniel Tecu, az Európai Román Szervezetek Szövetségének elnöke nyílt levélben kérte a külhoni románokért felelős tárca nélküli minisztertől a konzuli illetékek csökkentését, a sürgős segítségnyújtást a rászorulóknak a külföldön elhunyt románok holttesteinek hazaszállításában, akárcsak a külföldön élő románok szavazásának megkönnyítését.

Tecu úgy vélte: jó "befektetés" lenne Bukarest részéről a külhoni románok kéréseit meghallgatni, akik az utóbbi hét évben harmincöt milliárd eurót küldtek haza.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: