2009-03-13 17:13:48• hírek • MTI

Kopjafát avat március 15-én Sólyom László

A román hatóságok azt üzenték Sólyom Lászlónak, hogy nem lenne alkalmas látogatása ebben az időszakban, tekintettel arra, hogy szerintük a magyar köztársasági elnöknek szándékában állt a területi autonómia támogatása - közölte pénteken hivatalos forrásokra hivatkozva a román Mediafax hírügynökség.

A névtelen "hivatalos források" azzal indokolták a román hatóságoknak ezt a közlését, hogy "a románoknak és magyaroknak egységeseknek, nem pedig megosztottaknak kell lenniük, főleg akkor, amikor a gazdasági válság súlyosbodik" - olvasható a Mediafaxon.

"A román hatóságok felelősségről és bölcsességről akarnak bizonyságot tenni, és nem akarják hagyni, hogy Sólyom László magatartása ártson a két ország közötti jó viszonynak" - nyilatkozták a Mediafaxnak a hivatalos források.

 

Ennek ellenére a március 15-i nyergestetői ünnepi megemlékezésen felavatják a Sólyom László által állíttatott kopjafát, az eseményre a szervezők várják a magyar köztársasági elnököt, számítanak jelenlétére a csíkszeredai megemlékezéseken is - hangzott el a csütörtökön Csíkszeredában tartott sajtótájékoztatón.

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke megtisztelőnek és bátorítónak nevezte Sólyom László jelenlétét a megemlékezéseken. "A múlt viszontagságai után jól jön minden ilyen bátorítás, főleg egy olyan személyiségtől, aki minden alkalommal kiállt mellettünk, a Magyarország határain kívül élő magyarok mellett, beleértve a kettős állampolgárság kérdését is" - mondta a székelyföldi tisztségviselő.

Bodó Dávid, a nyergestetői ünnepséget szervező Csíkkozmás község polgármestere ismertette az ünnepség forgatókönyvét, kiemelve, hogy annak része Sólyom László beszéde, valamint az általa állíttatott kopjafa megáldása.

Borboly emlékeztetett arra, hogy Sólyom László tavalyi székelyföldi útja során, október 24-én a Nyergestetőre is ellátogatott.
A szervezők bejelentették azt is, hogy már áll a kopjafa, a gyergyóditrói Petres Lajos fafaragó mester munkája.

Sólyom László részt fog venni a romániai megemlékezésen

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: