2006-06-09 15:43:11• hírek • Noemi Brigitta Boros

Kopaszodás

A probléma ami miatt nem érdemes hajbakapni - A kopaszodás igenis férfias jelenség.

Rengeteg férfi életét keserítik meg azok a komplexusok, melyek a kopaszodásuk következtében jelentkeznek, pedig uraim higgyék el, hogy a kopaszság nagyon férfias tulajdonság.

Egyes férfiak hajtüszői akár már a huszadik életévük betöltése után korlátozottan működnek. Európában az erősebbik nem 70%-a egyre fiatalabb korban kezd kopaszodni, ami legtöbbször genetikai tényezőktől függ, hasonlóságot okozva, mint az apánál, a nagyapánál.

A kopaszodás összefügg az androgének, férfihormonok jelenlétével is, mivel a túl magas androgénszint “kikapcsolja” a hajhagymák működését. Nem kell kétségbe esni, mert a kopaszság igenis férfias jelenség, és igazán kár - továbbá fájdalmas és drága - hajbeültetéssel vagy parókával álcázni, vagy drága és legtöbbször hatástalan csodaszerekkel kenegetni a kopasz területeket.

Azt kell szem előtt tartani, hogy a meglévő haj is csak akkor szép, ha kellően ápolják a fejbőrrel együtt. Már kaphatók megfelelő samponok a zsíros, száraz vagy korpásodó haj és fejbőr ápolására.

Az egészséges haj megőrzéséhez szervezetünknek A- és B vitaminra, cinkre, rézre, illetve aminosavakra van szüksége, amelyekhez a változatos táplálkozással lehet hozzájutni. De segíthet a szelén és a lenmagolaj is.

A kopaszodás oka lehet még a korosodás is, amikor nemcsak a hajtüszők “szabadságolnak”, hanem a hajszálak is elvékonyodnak, így úgy tűnik, hogy a valóságosnál kevesebb haj borítja a teremtés koronájának fejét. Ez élettani jelenség, tehát az egészséges életmód valamelyest késleltetheti a folyamatot. A kopaszodás oka lehet a fejbőr helyi betegsége, allergia, sebesedés, gombás- illetve bakteriális fertőzés, lázas betegség, tuberkulózis, májbetegség vagy a pajzsmirigy és agyalapi mirigy csökkent működése. A gyógyítható betegségek kezelésének befejezése után többnyire újra kinő a haj, viszont a heges helyeken már nem nő új hajszál.

Hajhullás jelentkezhet különböző gyógyszerek mellékhatásaként is - például a különböző vérzsírszintet csökkentő gyógyszerek -, de a hajhullás és őszülés folyamatát felgyorsítja a dohányzás is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: