2018-10-21 05:44:20• hírek • Agerpres

Konzultációra hívja a pártokat Klaus Iohannis

Klaus Iohannis államfő azt tervezi, hogy jövő hét elején konzultációra hívja a pártokat az igazságszolgáltatási törvények kapcsán - nyilatkozták péntek este az AGERPRES hírügynökségnek politikai források.

Klaus Iohannis felszólította a parlamentet, hogy tartsa szem előtt a Velencei Bizottság véleményezését, és vizsgálja felül az igazságügyi törvények, illetve a büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv módosításait.

 

Iohannis szerint a Velencei Bizottság pénteken elfogadott véleményezéseiben olyan "súlyos tényezőkre" mutat rá az igazságügyi törvények és a büntető törvénykönyvek módosításaival kapcsolatban, amelyeket nem hagyhat figyelmen kívül a kormány és a parlamenti többség, ellenkező esetben olyan irányba térítik el az országot, amely "nem összeegyeztethető az Európai Unió értékeivel".

 

A két bíráló hangnemű véleményezés megerősíti azokat a rendellenességeket, amelyeket az államfő, az ellenzéki pártok, a civil társadalom képviselői, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM), valamint a bírák és ügyészek is több ízben jeleztek az elmúlt egy év alatt - mutat rá az Államelnöki Hivatal pénteki közleménye.

 

Klaus Iohannis államfő ugyanakkor határozottan elítéli Tudorel Toader igazságügyi miniszter "felelőtlen magatartását". Az elnök szerint a tárcavezető "végképp elvesztette hitelét", ami elegendő ok arra, hogy lemondjon tisztségéről.

 

A miniszter csak ürügyként használta fel a Velencei Bizottság ajánlásait az igazságügyi törvényeket módosító sürgősségi kormányrendelet kiadására, ez ugyanis olyan előírásokat tartalmaz, amelyeknek nincs közük a szakértői testület javaslataihoz, sőt, néhány ellentmond ezeknek, és fokozza az európai partnerek aggodalmát - áll az Államelnöki Hivatal közleményében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: