2011-02-12 12:20:51• hírek • Szatmár.ro

Konzuli napot szervezett az EMNT

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Szatmár megyei szervezetének meghívására február 11-én, pénteken Szatmárnémetibe látogatott Barabás János, a kolozsvári magyar főkonzulátus konzulja.

Barabás megtekintette az EMNT szatmárnémeti Demokrácia Központját, és idős illetve mozgáskorlátozott személyek kérésére honosítási aktacsomót vett át a konzulátusra való továbbítás végett. Az EMNT szatmárnémeti Demokrácia Központjának tíz szatmárnémeti személy jelezte korábban, hogy igényelné a honosítási kérelmének a konzulátusra ilyen módon történő továbbítását, egy további szatmárnémeti család pedig saját otthonában adta át Barabás Jánosnak az állampolgársági kérelmet, tekintettel az igénylő hölgy ágyhoz kötöttségére.

Erdélyi viszonylatban előzmények nélküli kezdeményezés volt a pénteki "konzuli nap", amelynek kapcsán Barabás János konzul megjegyezte a sajtó képviselőinek, hogy ha további erdélyi városok demokrácia-központjai részéről is megfogalmazódik hasonló igény, igyekezni fog azok meghívásának is eleget tenni. Arra is ígéretet tett, hogy a közeljövőben az EMNT szatmárnémeti Demokrácia Központjába ismét el fog látogatni, hogy azon idős vagy mozgásukban korlátozott személyek honosítási kérelmét is továbbítsa a konzulátusra, akik nem kerülhettek fel a pénteki listára.

A konzuli látogatásra a délutáni órákban került sor. Az idős igénylők elégedettségüknek adtak hangot az EMNT Szatmár megyei szervezetének kezdeményezése illetve a konzul általi támogatása kapcsán, hangsúlyozván, hogy nagy előnyt jelent számukra, hogy egy utat "megspórolván" már csak az eskütétel céljából kell útra kelniük. A konzul segítségét kérő tizenkét szatmári személy az országhatár közelében lévő Csenger városát jelölte meg az állampolgársági eskütételének helyszíneként, ahová, az igénylésének az elbírálását követően utaznia kell majd.

Fontos: a "konzuli napon" nyújtott segítség csak az igénylésnek a konzulátusra való eljuttatására terjed ki, az eskütételre a jelenleg hatályos jogszabályok szerint mindenki esetében csak a romániai magyar konzulátusokon  vagy pedig a magyarországi bevándorlási hivatalokban vagy anyakönyvi hivatalokban kerülhet sor.


Szatmárnémetibe látogatott Barabás János, a kolozsvári magyar főkonzulátus konzulja
Szatmárnémetibe látogatott Barabás János, a kolozsvári magyar főkonzulátus konzulja


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: