2013-10-31 23:05:31• hírek • Kocsis Zoltán

Konzorcium építi a szennyvíztelepet Sárközújlakon és Avasfelsőfaluban

Október utolsó napján az Apaserv kakszentmártoni vízműjénél aláírták az „Ivóvíz- és kanalizálási hálózat bővítése és rehabilitálása" program hetedik szerződését. Ennek köszönhetően kezdődhet a szennyvíztisztító telep építése Sárközújlakon és Avasfelsőfaluban.

A nemzetközi közbeszerzési licit nyertese az Interfrigo Logistic és az Edas Exim duó alkotta konzorcium. Ennek fejében el kell készíteniük a terveket, meg kell szerezniük az engedélyeket, meg kell valósítaniuk a beruházást. A befektetés összértéke 15,2 millió lej, a kivitelezés ideje pedig 15 hónap. Ehhez jön még további 12 hónap, amikor a kivitelezőnek figyelnie kell az esetleges  hibákat és ki is kell javítania a problémákat.

Ami a konkrét beruházást illeti, Sárközújlakon egy új szennyvíztisztító telepet építenek majd a hozzátartozó laboratóriummal és adminisztratív épülettel, míg Avasfelsőfaluban bővítik és modernizálják a már meglévőt.

Az ünnepélyes eseményen részt vett Dan Stegerean, az Apaserv igazgatója, Aurelia Fedorca és Piricsi Artúr, Avasfelsőfalu, illetve Sárközújlak polgármestere, valamint a többségi tulajdonos, a szatmárnémeti önkormányzat képviseletében Radu Roca alpolgármester. Piricsi a város nevében megköszönte a beruházást és az Apaserv segítségét kérte, hogy a község többi településében (Adorján, Kissárköz, Meggyesgombás) is mihamarabb ki tudja építeni az ivóvíz- és kanalizálási hálózatot. Ezzel kapcsolatban Stegerean azon reményének adott hangot, hogy 2020-ra Szatmár megye valamennyi településén ki lesz építve az ivóvíz- és kanalizálási hálózat.

A sárközújlaki és avasfelsőfalui szennyvíztelep megépítése az „Ivóvíz- és kanalizálási hálózat bővítése és rehabilitálása" elnevezésű projekt része. Ennek összköltségvetése 433,519 millió lej, célja pedig, hogy Szatmárnémetiben, Batizon, Lázáriban, Szatmárpálfalván, Ombodon, Szatmárudvariban, Nagykárolyban, Mezőfényen, Kaplonyban, Avasfelsőfaluban, Tasnádon, Sárközújlakon, Erdődön és Nagymadarászon bővítsék, illetve adott esetben felújítsák a kanalizálási és ivóvíz hálózatot. A költségek 78,5%-át az Európai Unió, 12%-át a román állam, 1,84%-át az érintett önkormányzatok, 7,60%-át pedig az Apaserv biztosítja - az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank hitelének köszönhetően. 

Az erről szóló szerződést 2012. március 17-én Csehi Árpád, a megyei tanács akkori elnöke, valamint Leitner János, az Apaserv február elején menesztett igazgatója írta alá.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: