2013-04-23 16:20:31• hírek • Póti Orsolya

Rendezvények Szatmárnémetiben a Könyv Napja alkalmából

Április 23. a Könyv és a Szerzői Jogok Napja, Romániában pedig április 22-27. között rendezik meg a Könyvtárak Országos Hetét, melynek keretében színes programok várják az érdeklődőket. Ez alkalomból a Szatmár Megyei Könyvtár is sok érdekes rendezvénnyel készült.

1995-ben az UNESCO katalán javaslatra április 23-át nyilvánította a Könyv Napjává. Április 23-án halt meg William Shakespeare és Miguel de Cervantes, ugyanakkor ez a nap a Szerzői Jogok Napja is. A nap célja nem más mint, hogy felfedezzük az olvasás szépségét, és ösztönözzük egymást a könyvek forgatására.

A Szatmár Megyei Könyvtár a Könyv Napja, illetve az Könyvtárak Országos Hete alkalmából számos eseménnyel készült április 22-27. között: ezen a héten előadások, kampánybemutatók, kerekasztal-beszélgetések és gyerekeknek szóló programok várják az érdeklődőket és a Könyvtárak Éjszakáját is megrendezik.

A rendezvénysorozat április 22-én vette kezdetét „A kézirattól az E-Bookig" című szakmai kollokviummal, melynek a könyvtár multimédiaterme adott otthont. Április 23-án, a Könyv Napján „A könyvtárért tekerek" elnevezésű kampány bemutatójára került sor, melynek keretében biciklis felvonulást rendeztek a Szatmár Megyei Tanácstól egészen a Kossuth-kertig, onnan vissza a Megyei Könyvtárig. A kampánybemutató keretében könyvgyűjtést is rendeztek - a külföldön élő román ajkú polgároknak gyűjtöttek könyveket.

Április 24-én, kedd délelőtt a közkönyvtárakban megrendezik a „Legyél Te is könyvtáros egy napra!" című műhelymunkát, amelyre az iskolásokat várják sok szeretettel a könyvtárosok. Ennek keretében a diákok betekintést nyernek a könyvtárosok munkájába, megtudják, hogyan rendszerezik a nagy mennyiségű könyvanyagot.

Csütörtökön a sajtó munkáját méltatja a Szatmár Megyei Könyvtár egy kerekasztal-beszélgetés keretében. A rendezvényre 13 órától a Gheorghe Bulgar olvasóteremben „Az ember a szavak mögött" címmel.

A Könyvtárak Éjszakája a Romániai Könyvtárosok és Közkönyvtárak Országos Szövetségének kezdeményezése, amelyet idén is megrendez a Szatmár Megyei Könyvtár április péntekről szombatra virradóan. A rendezvény 18 órától vesz kezdetét a könyvtár épületében, ahol sor kerül felolvasásra, koncertre, diákok zenés-verses összeállítására, előadásokra, origamizásra, különféle játékokra és a filmvetítésre is.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak az eseményekre!



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: