2013-04-24 13:16:27• hírek • Póti Orsolya

A könyvtári munkával ismerkedtek a diákok

Április 24-én a 8 és 14 év közötti közötti diákok számára szerveztek interaktív programot a Szatmár Megyei Könyvtár munkatársai. A rendezvényre a Könyvtárak Országos Hete alkalmából került sor.

A Romániai Könyvtárosok és Közkönyvtárak Szövetségének kezdeményezésére április 22-27. között tartják a Könyvtárak Országos Hetét, melynek keretében különböző programokat szerveznek diákok és felnőttek számára. A rendezvények lényege az, hogy újra felfedezzük az olvasás fontosságát, és hogy ösztönözzük egymást a könyvtárba járásra, a könyvek kölcsönzésére.

A Szatmár Megyei Könyvtár a hét folyamán különféle rendezvénnyel várta és várja a látogatókat, április 24-én pedig különleges programmal várta a könyvbarát diákokat.

A könyvtár munkatársai immár második alkalommal hirdették meg a „Legyél könyvtáros egy napra" című interaktív programot, amelynek keretében bevezették a résztvevőket a könyvtári munkába, amely a bibliotéka adminisztratív teendőit és számos egyéb könyvtári szolgáltatás megvalósítását jelenti.

Szerda délelőtt a Szatmárnémeti Lucian Blaga Általános Iskola és a Ioan Creanga Általános Iskola 45 tanulója volt a megyei bibliotéka „könyvtárosa" többek között Paula Horotan irányításával. A diákokat három csoportra osztották fel, az egyik csoport az olvasóteremben végezte a feladatát, a másik a gyermek-könyv kölcsönzőben, míg a harmadik a felnőttkönyvek kölcsönzőjében tevékenykedett.

A diákok megtapasztalták, hogy a könyvtári dolgozók többféle feladatot látnak el: egyesek a könyvtár állományának gazdagításával, új könyvek beszerzésével foglalkoznak, mások pedig rendszerezik, nyilvántartják és gondozzák a könyvanyagot. Emellett a könyvtári munkához tartozik a könyvtár látogatóinak tájékoztatása és különféle programok szervezése, népszerűsítése.

Horotan elmondta: a könyvtárak elsődleges feladata, hogy a könyveket eljuttassa az olvasóhoz és megszerettesse az olvasást, ezért a könyvtárasoknak alapos állományismerettel, jó beszédkészséggel kell rendelkezniük ahhoz, hogy ajánlani tudják a különböző korosztályok számára szóló irodalmat és szakkönyvet.

Végezetül a csoportok a könyvtár multimédia teremében találkoztak, ahol kineveztek egy-egy csoportvezetőt, aki beszámolt arról, hogy mit is tapasztaltak a néhány órás könyvtári munka során.

A résztvevők megtanulták, hogyan és mi alapján kell egy-egy adatlapot kitölteni, megnézhették, hogyan tartják nyilván a könyveket és egyéb dokumentumokat, hogyan zajlik a könyvkölcsönzés, valamint azt is megtanulták, miként tájékozódhatnak a könyvtári polcok között.

A programot egyébként a megye más könyvtáraiban is megszerveztek, így közel 150 diák nyerhetett betekintést a könyvtárosok munkájába - tudtuk meg Paula Horotántól.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: