2010-03-24 14:30:18• hírek • MTI

Könyvfesztivált rendeznek

Huszonöt ország több mint 500 alkotója vesz részt a XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, amely április 22. és 25. között mintegy 50 ezer kötettel és 370 programmal várja a közönséget a budai Millenáris parkban.

Mint Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója a rendezvény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, a fesztivál idei díszvendég országa Izrael lesz, a Budapest Nagydíjat pedig Ámosz Oz világhírű izraeli író veheti át. A négynapos seregszemlén Szaúd-Arábia révén először állít ki arab ország, első alkalommal látogatnak a fesztiválra brazil és vietnami alkotók, de a régi kiállítók többsége - például a spanyolok, lengyelek, görögök vagy japánok - is képviseltetik magukat. A magyar nyelvű irodalmat 450 anyaországi és határon túli szerző képviseli - közölte az MKKE igazgatója.

A díszvendég ország programjairól Aliza Bin-Noun, Izrael budapesti nagykövete számolt be. Mint elmondta, a közel-keleti országot mintegy 400 magyar, angol, német, illetve héber nyelvű kötet mutatja be a könyvfesztiválon, ezek között éppúgy lesznek szépirodalmi alkotások, mint történelmi, régészeti vagy az izraeli társadalommal foglalkozó munkák. A bemutatkozáshoz két fotókiállítás is kapcsolódik: az egyik a "szent város", Jeruzsálem sokszínű arcát, a másik - Változások címmel - a mai izraeliek mindennapi életét ismerteti meg a magyar közönséggel.

Tizenöt kötethez beszélgetések is kapcsolódnak - tette hozzá Aliza Bin-Noun, aki a zenei programok közül Keren Haman zongoraművész, illetve az Adler Trio fellépését emelte ki. Barna Imre, az Európa Könyvkiadó igazgatója Ámosz Ozról szólva emlékeztetett arra, hogy az 1939-ben született izraeli írót sokan a "nemzet lelkiismeretének" tekintik, aki ezt a szerepet rendkívüli tehetséggel, a mesélés nagyszerű képességével párosítja.


Könyvfesztivált rendeznek Budapesten
Könyvfesztivált rendeznek Budapesten


A könyvfesztivál alkalmából az Európa Könyvkiadó újra megjelenteti Ámosz Oz Szeretetről, sötétségről című önéletrajzi munkáját, míg az író Rímek életre, halálra című kötetét először vehetik majd kezükbe a magyar olvasók - árulta el a könyves cég vezetője. Ámosz Oz programjai közül Barna Imre kiemelte a Budapest Nagydíj átvételét megelőző pódiumbeszélgetést, az írót vendégül látó április 24-i Európa matinét, valamint a könyvfesztiválon megtartott két dedikálást.

Karádi Éva a tizedik alkalommal megrendezendő Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljáról szólt. Az idén is 17 ország pályakezdő prózaíróit vendégül látó rendezvény szervezője elmondta: a fiatal alkotók munkáiból a hagyományokhoz hűen külön kötet nyújt több nyelvű válogatást, míg a közös pódiumbeszélgetésre április 24-én délután várják a közönséget.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál programjai közül Zentai Péter László felhívta a figyelmet a budapesti Goethe Intézettel közösen, első alkalommal megrendezendő német-magyar fesztiválra, valamint a szakmai programokra is. Mint hangsúlyozta, a könyvfesztiválon a nyilvánosság előtt kerülnek megvitatásra fontos szakmai kérdések: így a nagyközönség is meghallgathatja a könyvszakma jelenlegi helyzetéről, az e-könyvről, a Google books projektről vagy a Márai-programról rendezett beszélgetéseket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: