2009-05-14 13:39:08• hírek • Parajdi Andrea

Kutyakiképzés profi módszerekkel

A Dog For Life Kutyakiképző Iskolát 2002-ben Román József, az akkor már 14 éves aktív szakmai múlttal rendelkező kutyakiképző indította. A hosszú évek kőkemény munkájának, s a népszerű tevékenységnek köszönhetően a Dog For Life mára már nem csak országos, hanem nemzetközi elismertséget is szerzett magának.

-Nem én választottam ezt a szakmát, a szakma választott engem. Már gyerekkoromban is kutyapárti voltam, s valahogy úgy alakult, hogy mindig sokat foglalkoztam velük - emlékszik vissza a kezdetekre Román József, akinek az első komoly sikere az a német vizsla volt, amely vaskanállal tojást is tudott egyensúlyozni. Sokan azt mondják Román József beszélni tud a kutyákkal: talán éppen ez volt az a tulajdonság, amely miatt abbahagyta a temesvári állatorvosi egyetemet, és hazajött Szatmárnémetibe kutyakiképző programokat tartani. Ő szervezte meg az első kutyakiképző tanfolyamatot a Kölcsey Ferenc Főgimnázium udvarán, ahol egy éven keresztül minden vasárnap ingyenesen foglalkozott az állatokkal.

A Dog For Life Kutyakiképző Iskola kezdetben a Madisszal közösen tartott gyermeknapi kutyaprogramokat, 2003-ban azonban külön folytatta aktivitását, s az erőforrások jobb kiaknázása végett civil szervezetté alakult. Programjaiba számtalan tehetséges fiatalt bevont: mondhatni, hogy a környék mai kutyakiképzői a Dog For Life szárnyai alatt tanulták ki a szakmát. Az iskola akkoriban, minden olyan felszereléssel rendelkezett, amelyekre szükség volt a kisállattartásban, ám azok sehol sem voltak elérhetők. Ennek köszönhetően épített ki hosszútávú kapcsolatot a kisállatboltokkal és a legtöbb állatorvosi rendelővel.

A Dog For Life a minél sokrétűbb programjai révén az idők folyamán országos és nemzetközi szintű elismertségre tett szert. Az egyik legnagyobb sikert Max, a fekete német juhász érte el, hiszen ő lett Románia első legjobban kiképzett mozgássérült segítő kutyája, aki arra is képes volt, hogy felkapcsolja a villanyt, kinyissa a szemetesládát, vagy felvegye egy telefonfülkében a kagylót. Max aktív hat éves munkája során több mint kétezer embernek nyújtott örömet, rendszeresen volt jelen idősek otthonában, kutyabemutatókon, s az ő nevéhez fűződik az első hivatalos állatterápiás program is, amelyet a szatmárnémeti Diana Árvaházban bonyolítottak le.

Igazi kitörést jelentett, amikor a budapesti Eötvös Lóránt Tudományegyetem (ELTE) etológiai tanszékének munkatársa Gácsi Márta, elhozta Szatmárnémetibe Filipet, Magyarország első gazdához jutó mozgássérült-segítő kutyáját. Tapasztalatcsere céljából két napot töltöttek Szatmárnémetiben, majd ezt követően a Nemzetközi Kutyamagazin hasábjain cikk jelent meg az itt-jártukról. A Dog For Life Kutyakiképző Iskolának komoly lehetőséget jelentett ez a publikáció, ugyanis a leközlést követően külföldi kapcsolatokat alakított ki magyar, orosz, török, német és osztrák központokkal.

A Dog For Life Kutyakiképző Iskolába minden állat-egészségügyi szempontól kifogásolhatatlan dokumentumokkal rendelkező kutya beiratkozhat.

Román József szerint, a Tobi névre hallgató doberman is igazi csodakutya volt, aki szintén a Dog For Life Kutyakiképző Iskola büszkesége. Tobi képes volt akár ötven méteren hátrafelé járni, s egymaga egy félhektáros gyárterületet is őrzött. Legnagyobb sikerét a Dévai Kutyakiképző Országos bajnokságon szerezte meg, ahol egy mozgó autóból szedett ki egy támadót.

A Dog For Life kezdetben 26 kutyakiképző programcsomagot kínált. A civil emberek kutyái számára elérhetővé tette azokat a kiképzési formákat - nyomkövető, őrzővédő - amelyeket akkoriban csupán a munkakutyák kaphattak meg. A kutyák neveléséhez négy alapelvet tűztek ki: játékosság, barátságosság, közérthetőség és közvetlenség, s módszereiket minden esetben bántalmazás-mentesen alkalmazták, és alkalmazzák. A Dog For Life mára már harmincegy különféle programot kínál, amelyeket szakképzett felügyelet mellett, az iskola saját modern kialakítású, és felszereltségű udvarán tanítanak a kutyáknak. A gazdik saját igényük szerint válogathatnak az egyes programok közül az alapján, hogy házi kedvencüket milyen irányban szeretnék fejleszteni.

A Dog For Life Kutyakiképző iskola 2002-ben indult.

Többek között tartanak 2,5 illetve 6 hónapos kor közt lévő kutyák számára nevelő tanfolyamot, csoportos képzéseket, valamint általános szocializálódási, az életbe való beilleszkedést segítő programot, alapvető engedelmességi, illetve ételmegtagadási képzéseket is. Speciálisan cégek, vállalatok számára is képeznek ki őrzővédő kutyákat, amelyek nem agresszívek, nem okoznak balesetet csupán akkor támadnak, ha szükséges. Állatterápiás, ingyenes programcsomagot is kínálnak különböző szociális segítséget nyújtó intézmények kutyái számára, valamint kutyakiállításokra való felkészítést is vállalnak.

Továbbá kutyakozmetikai, kutyapanzió, és macskapanzió szolgáltatással is rendelkeznek. A gazdik, amennyiben különböző okok miatt nem tudják felügyelni állatukat, szakemberekre bízhatják őket. A kutyával először pszichológiai tesztet végeznek el ennek segítségével mérik fel, hogy az állat hogyan viseli majd az új környezetet. A kutyapanzió szolgáltatás szintén igényre szabott, hiszen alkalmazkodik a kutya megszokott hétköznapjaihoz, a Dog For Life szakemberei úgy foglalkoznak vele, ahogyan azt a gazdi is tenné.

Jelenleg 31 programcsomagból tevődik össze a Dog For Life szolgáltatásai köre.

A Dog For Life szolgáltatási mellett olyan állatbarát felszereléseket is forgalmaz, amelyek segítségével a gazdi odahaza is fegyelmezni tudja kutyáját. A teljesen környezetkímélő, nem hálózatról működő villanypásztor berendezés bárki számára elérhető. Ez egyike a leghatásosabb „távoltartó" módszereknek, amelyet házának kertjében bárki könnyedén felszerelhet.

Román József, nemcsak hogy elsőként létrehozott Szatmáron egy profi kutyakiképző iskolát, hanem szatmári kutyásként először jelentet meg egy, a kutyaneveléshez tanácsokkal szolgáló kézikönyvet. A román nyelvű kiadvány országos terjesztésben kerül a könyvpiacra, s a kutyaválasztási tanácsok, és kutyanevelési stratégiák mellett tesztkérdéseket is tartalmazni fog, amelyek egy adott séma alapján segítenek megállapítani, hogy kutyánk szerint milyen gazdák vagyunk.

A Dog For Life Kutyakiképző Iskolába minden állat-egészségügyi szempontól kifogásolhatatlan dokumentumokkal rendelkező kutya beiratkozhat. Részletesebb tájékoztatás Román Józseftől, okleveles kutyakiképzőtől, a Dog For Life vezetőjétől a 0744 197 650-es , vagy a 0733 081 976-os telefonszámon kérhető, illetve bővebb információkért kattintson a www.dogforlife.ro oldalra.

A Dog for Life Kutyakiképző iskolában okleveles kutyakiképzők dolgoznak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: