2011-02-17 12:56:21• hírek • Szatmár.ro

Könyvek jelennek meg Scheffler Jánosról

A boldoggá avatást megelőzően megjelenik a vértanú püspök által írt útirajz, az ünnepségre egy újabb róla szóló könyv, de előkészítésben van egy a Scheffler János lelkigyakorlatait összefogó kiadvány is.

Dr. Bura László amellett, hogy egyetemi tanár, nyelvész és pedagóiai szakíró, a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye egyik leghitelesebb egyháztörténeti kutatója, írója is. Írt a jezsuiták szatmárnémeti tevékenységéről, az egyházmegye második évszázadáról, a megújuló egyházról, de Scheffler Jánosról is két könyve jelent már meg. Jelenleg a boldoggá avatást előkészítő bizottság tagjaként segíti az egyházmegye munkáját, írja, szerkeszti, lektorálja az előkészítésben levő könyveket. Jelenleg egy újabb Scheffler-könyv megírásán fáradozik, mellette pedig segíti a „Szatmártól Chicagoig" útirajz és a Páli Szent Vincéről nevezett Szatmári Irgalmas Nővéreknek írt lelkigyakorlatos könyv összeállítását.

Riporter: Tudjuk, hogy a boldoggá avatásra elkészül a következő Scheffler-könyv. Mi lesz a címe, mit dolgoz majd fel? Egyáltalán lehet még újat mondani Scheffler Jánosról?

Dr. Bura László: Ennek a könyvnek a címe már „Boldog Scheffler János" lesz. Amikor kiderült, hogy rövidesen meglesz a boldoggá avatás, Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök azt mondta, hogy kellene egy könyv róla, amely már boldogként tárgyalja. Ebben az új könyvben nem foglalkozom olyan nagy részletességgel a családjával, tanulmányaival, mint az előzőkben, hanem arra összpontosítok, ami tényleg a lelkisége: tehát az erényeire és arra, ahogy tudatosan vállalja a vértanúságot. Nyilván, nem lehet és nem szabad elszakítani az előzményektől, tehát a lényeges dolgokat átdolgozva ebbe is belevettem. Viszont ebben engem már az vezet, hogy mutassunk arra rá, ő mennyire széles látókörű ember volt, az egyházi életet milyen távlatokban látta, hogyan próbálta a híveket és a papjait vezetni.


Dr. Bura László
Dr. Bura László


Főképp arra összpontosítok majd, hogyan foglalkozott sokszor a szenvedésekkel, amit az egyháznak el kell viselnie, arra, hogyan vállalja tudatosan a materiális vértanúságot, és ebben példát mutat nekünk. Ráadásul még mindig kerültek elő dokumentumok, illetve gondolkozva a meglevőkön, új meglátásokat találtam amit ebbe a könyvbe bele lehetett dolgozni. Egy nagyon lényeges, vastagabb fejezete lesz például a könyvnek a kényszerlakhelyen és a börtönben eltöltött időszak, annak történései. Újat jelenthet a nyomozások során készült dokumentumok feltárása, és ma már ismerjük a perét, annak minden részletét. Ezeket én nem mint pert tárgyalom, mert ez egy külön téma lenne és nem csak őt érinti. Láthatjuk majd, hogyan játszottak az egyházzal az állami szervek és hogyan lett áldozata ennek ő.

Riporter: A most elkészült könyv után is lesz még írnivaló a Püspökről? Mi jelenik még meg a boldoggá avatás előtt, vagy esetleg utána?

Dr. Bura László: Az egyházmegyei bizottság, amely a boldoggá avatás kérdésével foglalkozik, úgy gondolta, ki kellene adni a Püspök útirajzát „Szatmártól Chicagoig" címmel, de ebbe a könyvbe belefoglalnánk a svábföldi útját is. A Páli Szent Vincéről nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek szeretnék kiadni Scheffler János nővéreknek írt nyolc vagy kilenc napos lelkigyakorlatát. Nagyon sok lelkigyakorlata van, ami kéziratban fennmaradt, így ez is kéziratos - nem megjelent munkáról van szó. Én a magam részéről szintén gondolkodom azon, hogy majd meg kell írnom, immár jogi szempontból a per ügyét. Az ő ügye nagyon jellegzetesen mutatja azt, hogy a változástól kezdődően hogyan kerül a látókörbe egy adott területen a püspök, ehhez hogyan kapcsolódik egy egész sor más egyházi embernek a pere, amely mindennek a kiegészítője. Szóval egy izgalmas anyag az, hogyan szövik a hálót és hogyan járnak el az egyházzal szemben. Ez azért is fontos, mert mostanában is újabb adatok kerültek elő, amelyek konkrét egyháztörténeti kérdésekben is eldönthetik, mi hogyan történt valójában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: