2017-10-11 11:37:18• hírek • Szatmár.ro

Az ország fenntartható fejlődéséért - 17 témakörben

Borbély László államtanácsos találkozott intézményvezetőkkel és beszélt Románia fenntartható fejlődésének alapjairól.

Szerda délben a prefektúra kis gyűléstermében találkozott Borbély László, a Kormány Főtitkársága keretében létrehozott Fenntartható Fejlődési Célokat Összehangoló Főosztály koordinátora Szatmár megye prefektusával, megyei tanácselnökével, Szatmárnémeti polgármesterével és a dekoncentrált intézmények vezetőivel. Első volt a sorban ez a találkozó, a közeljövőben Borbély országos és regionális találkozókon fog részt venni, hogy beszéljen az ország fenntartható fejlesztésének stratégiájáról.

Mint kiderült, az országnak jó ideje alakul-készül, sőt van fejlesztési stratégiája, csak éppen nem sokat foglalkoztak vele, a kezdeményezések pedig lassacskán elhaltak, abbamaradtak. “Romániának rengeteg stratégiája van, csak éppen a megvalósítással, gyakorlatba ültetéssel van baj” - jegyezte meg ironikusan Borbély.

Elmondta: a fenntartható fejlesztési stratégia összeálításakor 17 témakört hoztak létre, ezek mögött pedig 169 direktíva áll. A témakörök között éppúgy szerepel a szegénység, az infrasruktúra, a víz-gazdálkodás mint például a klímaváltozás.

Borbély szerint komolyan kell foglalkozni a szakemberek és általában a lakosság elvándorlásával is. “Az elmúlt tíz évben a legnagyobb ilyen elvándorlás a polgárháború sújtotta Szíriát érintette. Viszont azt kevesen tudják, hogy az elmúlt tíz évben Romániát 3,6 millió személy hagyta el - köztük 28 ezer egészségügyi ápoló és 14 ezer orvos - ami a második helyet jelenti a kivándorlási listán Romániának” - mondta.

Borbély László a találkozón kitért arra is, hogy az ország fejlődését sok esetben a bonyolult, hosszadalmas közbeszerzési törvény hátráltatja. Most viszont úgy tűnik, a kormány kész egyszerűsíteni az eljáráson.

Felkérte a találkozón résztvevő intézményvezetőket, hogy tanulmányozzák a fejlesztési stratégiát és szóljanak hozzá, kezdeményezzenek - csak így lehet előrelépni az ügyben.

A találkozón szóba került a kerékpárutak ügye is. Pataki Csaba megyei tanácselnök megjegyezte, hogy a megyei önkormányzatnak már jó ideje két pályázata is le van adva kerékpárút-építésre - remélhetőleg ha újabb program indul, ezek is támogatást kapnak majd. Kiderült az is, hogy Szatmár és Máramaros megye közösen kér támogatást az eddig egyedülállónak számító megyei mobilitási terv elkészítésére. Kereskényi Gábor polgármester is szót kapott. Elmondta, hogy nem csak pályázati pénzből bővítik a kerékpárút-hálózatot, hanem a város saját költségvetéséből is különítettek el erre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: