2019-03-05 14:21:32• hírek • Szatmar.ro

Könyvbemutató és kiállítás: nőnapi kulturális programok Nagykárolyban

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Nők, akik megváltoztatták a világot – ezt a címet viseli az a kiállítás, mely március 8-án, a nemzetközi nőnapon nyílik a Károlyi-kastély lovagtermében.

A kiállítás anyaga 25 nő portréját tartalmazza, olyan nőkét, akik saját tevékenységi területükön maradandót alkottak. Ezek a hölgyek a politika, az oktatás, az egészségügy, a tudomány, a kutatás, a sport, a divat, a művészetek területén tevékenykedve azon dolgoztak, hogy lényeges változásokat eredményezzenek munkájukkal.

 

A kiállítás március 8-22. között tekinthető meg a Károlyi-kastély látogatási rendjének megfelelő időszakban. A kiállítás szervezését a „Gróf Károlyi” Idegenforgalmat-népszerűsítő Központ szervezi, a Nagykárolyi Kulturális és Sport Igazgatóság támogatásával.

 

A nemzetközi nőnap alkalmából március 8-án rendhagyó könyvbemutató színhelyéül szolgál a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal díszterme. Délelőtt 10 órától itt kerül bemutatásra Otilia Marchiș Bölöni: Szenvedések könyve című írásának román nyelvű kiadása.

 

Otilia Marchiș Bölöni Gheorghe Marchiș görögkatolikus esperes és Iuliana Vultur gyermekeként született Iuliana Margherita Otilia Marchiș néven. Festőnek készült, a müncheni képzőművészeti akadémia növendéke volt. Első férje Kozmutza Kornél, a szarajevói postahivatal vezérigazgatója volt, akivel hosszabb keleti utazást tettek. Párizsban tartózkodva ismerkedett meg későbbi férjével, Bölöni Györggyel, akivel Ady társaságához tartoztak. 1913. január 23-án Budapesten kötöttek házasságot, két tanújuk Ady Endre és Ady Lajos volt. A francia fővárosban Anatole France titkárnőjeként dolgozott, akinek alakját későbbi írásaiban felelevenítette.

 

1918–1919-ben az őszirózsás forradalom, majd a tanácsköztársaság támogatója volt, ezért később letartóztatták, és rövid ideig börtönben is volt. 1920-ban férjével Bécsbe, majd 1923-ban Párizsba költöztek. 1921-ben Bécsben adta ki Szenvedések könyve címen – később több nyelven is megjelent – magyarországi börtönélményeit. 

 

A Szenvedések könyvének román nyelvű kiadását a Nagykárolyi Helyi Tanács finanszírozta. A rendezvény kapcsolódik annak a szoborcsoportnak a kihelyezési eseményéhez, amely még 2017-ben történt a nagykárolyi városközpontban. Otilia Marchiș és Ady Endre szoborkettőse a városban együtt élő nemzetiségek közötti békességet hivatott szimbolizálni.

 

A március 8-án sorra kerülő eseményt a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal szervezi.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: