2010-06-06 11:42:45• hírek • Szatmár.ro

Könyvbemutató Sárközújlakon

A sárközújlaki helytörténész hetedik kiadványa az a most megjelent könyv, amelyet szombaton mutattak be a helyi iskola dísztermében, nagy érdeklődés közepette.

A Visszaemlékezéseim alapját a szerző 65 évvel ezelőtt elkezdett naplójegyzetei képezik, ezeken át idézi vissza a település elmúlt évtizedeit. A bemutatón felszólalók kihangsúlyozták: Anzik Albert szerencsésnek mondhatja magát, hiszen személyesen ismerhette mindazokat, akik meghatározó szerepet játszottak a település történelmében - Vécsey Eszter bárónőt, Sztáray grófot, Kende bárót -, átélte a második világégést és a kommunizmus éveit. Csáki Ferenc iskolaigazgató méltatta elsőként a 81 éves nyugalmazott tanár tevékenységét, amelynek eredményeként a fiatal generáció megismerheti Sárközújlak múltját.

Sebesi János polgármester örömmel mondta el: Sárközújlak azon ritka helységek közé tartozik, amelyekről sorra jelennek meg a helytörténeti kiadványok, Anzik Albert munkásságának tulajdoníthatóan. Az elöljáró nagyon fontos kordokumentumnak nevezte a most kiadott könyvet. Pop Felician, a megyei hagyományőrző igazgatóság vezetője folytatta a gondolatot: Sárközújlak kiváltságos helyzetben van, ugyanis van egy „élő enciklopédiája", aki modernkori krónikásként megörökíti az elmúlt évtizedek történéseit.

Pop szerint sem Szatmárnémeti, sem Szatmár megye monográfiája nem készült el, ezzel szemben Sárközújlaknak már több is van. Anzik Albert arról beszélt: Sárközújlaknak megvan az adománylevele is, amelyre ő bukkant rá. A szerző ezután a levéltári kutatómunka nehézségeit taglalta, majd megosztott néhány érdekes momentumot a megjelentekkel a helység múltjából. Hozzátette: rengeteg hasonló terv van még a tarsolyában. A helytörténész a rendezvény végén dedikált.


Anzik Albert könyvét mutatták be
Anzik Albert könyvét mutatták be


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: