2011-07-01 07:35:41• hírek • Szatmár.ro

Könyvajánló: Tulipánláz

Deborah Moggach angol írónő története által fantasztikus képet kapunk a VII. századi, színes Amszterdam életéről. A szerzőt a történelmi regény megírásához egy árverésen vásárolt festmény, Veermer: A lány piros kalappal című festménye ihlette.

A regény a XVII. századi Hollandiába repít bennünket. 1636-ban, a gazdag és nyüzsgő Amszterdamban szárnyal a polgári jólét és virágzik a kultúra. A fordulatos regény olvasásakor egyre előrébb haladunk a szerelem, a művészet, a mindennapi tragikomikus zűrökön keresztül egy újfajta őrület felé, amikor is Hollandia virágnagyhatalommá válik, köszönhetően a nemesített tulipánhagymáknak, melyek bevonulnak a tőzsdére is. Mindenki hagymákra vágyik, cserélik, veszik, más komoly téma aligha akad.

Már a könyv első oldalai magával ragadtak és az olvasó tisztán maga elé tudja képzelni képzelni azt az űrt, magányt, azt a csendet, amiben a főhős Sophia Sandvoort élt, aki azért ment férjhez a nálánál jóval idősebb Cornelishez, - egy gazdag, tiszteletre méltó polgárhoz - hogy megmentse családját az elszegényedéstől.

Amszterdam akkoriban javában zajlott a híres tulipánspekuláció. Szinte hihetetlen, mai ésszel felfogatatlan, hogy egy tulipánhagyma házakat, sőt egész hajókat ért. A lakosság körében elterjedt tulipánmániának a kormány vetett véget, amikor meghozta a spekulációellenes törvényét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: