2011-09-15 12:40:03• hírek • Szatmár.ro

Könyvajánló: Tanár úr kérem

Karinthy Frigyes Tanár úr kérem című műve humoros és szórakoztató stílusban tárja az olvasó elé a XX. század eleji iskolai életet.

Egy kamasz fiú szemével láthatjuk a mindennapokat: a felelések, a dolgozatok miatti félelmet, a diákcsínyek és a nagy iskolai nevetések, viták és hétköznapok nosztalgikus hangulatát. Ez a mű mindenkor, minden élethelyzetben életképes, hiszen bármennyit változott is a világ, a tanuló mindig küzd az iskolában, olykor az iskola és önmaga ellen.

Az olvasó egy kisdiák élményeit, emlékeit, az iskolához és a társaihoz fűződő viszonyát ismerheti meg humoros formában. A műben a realitás és a fantázia keveredik, ami nem csoda, hisz egy kamasz diák életeleme az ábrándozás. Az olvasó megtudhatja, hogy mi a különbség a jó és a rossz tanuló viselkedése és felelete között, és hogyan zajlottak Karinthy diákéveiben a tanórák. S az is kiderül, hogy hogyan próbálta abban az időben a rossz jegyeket otthont megmagyarázni a diák.

A karcolatfüzér legismertebb fejezetei a Röhög az egész osztály, a Jó tanuló felel, a rossz tanuló felel, vagy az Elkéstem. A regény több feldolgozása is megjelent. 1956-ban Mamcserov Frigyes készített belőle filmet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: