2011-12-29 15:03:29• hírek • Szatmár.ro

Könyvajánló: Zsivago doktor

Ország-világrengető történelmi eseményeket, háborúkat, remek városi és vidéki tájképeket és portrékat mutat be Borisz Paszternak legnagyobb alkotása. Az olvasó ezeken átlátva ismerhet meg sorsokat, szerelmeket, családi történeteket, örömöket és mérhetetlen szenvedéseket.

Az alkotás látszatra a címszereplő - Zsivago doktor, avagy Jurocska - sorsának nyomon követése. Mégsem életrajzi regényről van szó, hanem az orosz értelmiség szenvedésének, felelősségérzetéből következő, személyes sorsába ivódó megpróbáltatásainak történelmi kiterjedésű körképéről.

Az olvasó alig érzékeli, miként van egyszerre ő is jelen a cselekmény menetében. Pedig Paszternák írói magatartása távolságtartó, mégis e tartózkodásban nagyon gazdag és igényes prózanyelv fedezhető fel.

Zsivago intenzíven éli át, érzékeli a világot, de nem alakítója, hanem csak elszenvedője a történteknek. Alkotóvágya a háború, a forradalom nyomása miatt a túlélésben merül ki, s nem marad ideje és ereje, nagy álma valóra váltására, egy mű, egy könyv megírására.

Az írói hangsúly nem a történelmi eseményeken, hanem a szenvedéseken van. Ami a felvázolt a korban Oroszországban történik, mindenkire végzetes csapásként hat. Zsivagora is, hiszen a háború elszakítja családjától, megfosztja szerelmétől, megnehezíti teremtő munkára hivatott életét.

Paszternak tíz évet dolgozott a Zsivágó Doktoron, majd 1957-ben kijuttatta művét Oroszországból. Meg is jelent több nyugati országban. "Amikor neki ítélték a Nobel-díjat, negatív lejáratókampány indult ellene. Művét szemétnek, őt magát árulónak titulálták. Válaszút elé állították az írót: vagy lemond a díjról, vagy száműzik hazájából. Az előbbit választotta." - áll a Wikipédián.

Először 1965-ben készült film a regényből David Lean rendezésében

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: