2011-10-06 14:18:53• hírek • Szatmár.ro

Könyvajánló: Szigorúan ellenőrzött vonatok

Bohumil Hrabal cseh író „Szigorúan ellenőrzött vonatok" című regényének története a második világháború utolsó napjaiban, egy cseh kisváros vasútállomásán játszódik. Hrabal kifejező, rendkívül vizuális stílusban írt, gyakran nagyon hosszú mondatokban. Kedvenc karakterei gyakran fogalmaznak meg alapvető igazságokat a cseh kispolgár együgyű bölcsességével.

A regény hőse Milos, a fiatal forgalmista, akit sikertelen öngyilkossága után (az ereit vágta fel, merthogy nem sikerült férfivá válnia szerelmével, a kis kalauzlánnyal) kiengednek a kórházból, és újra szolgálatra jelentkezik az állomáson, ahol különös társaság verődött össze.

Először is itt van Hubicka forgalmista úr, a nagy szoknyavadász és bohém életművész, aki egy unalmas szolgálati éjjelen az összes fellelhető hivatalos bélyegzőt rányomja a távírász kisasszony pucér ülepére, amiből is éktelen skandalum kerekedik. A botrány legfőbb kárvallottja természetesen nem Hubicka, hanem az állomásfőnök úr, a megszállott galambtenyésztő, aki csak ezekért az apró szárnyas jószágokért él-hal.

Galamblelkűnek nem mondható neje, az esténként az irodában horgolgató főnökné asszony viszont nemes természetességgel nyisszantja el nyulak-baromfiak nyakát. Ebbe a kisszerű, ám a háborús körülmények között mégis idillinek tetsző világba robog bele egy szigorúan ellenőrzött vonat, egy lőszerszállító katonai szerelvény, amelyet Hubicka legszívesebben szerint felrobbantana. A hősi feladatra az immár férfivá lett Milos vállalkozik...

A „Szigorúan ellenőrzött vonatok"-at a humorral, iróniával megírt háborús történeteket kedvelő, és a cseh történelem iránt érdeklődő olvasók figyelmébe ajánljuk. A műből Jiri Menzel rendezett Oscar-díjas filmet 1966-ban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: