2011-11-03 13:06:58• hírek • Szatmár.ro

Könyvajánló: Robert Merle - Egy szenvedélyes élet

Robert Merle lenyűgöző szellemi frissességgel dolgozott kilencvenedik életévén túl is, közkívánatra írta újabb és újabb kötetit. 2004-ben bekövetkezett halála pedig nem volt egészen természetes, fedi fel sok egyéb dolog mellett apjáról írott életrajzában második házasságából született fia, Pierre Merle.

Robert Merle, a francia író zárkózott ember volt a magánéletben, féltékenyen őrizte titkait, de nem hagyta veszendőbe menni azokat. Leveleit, iratait gondosan tárolta és műveiben megörökítette magát és családját. Pierre Merle édesapja régi írásaira, leveleire támaszkodva idézi fel apja kivételes pályafutását.

A műben szó esik az algériai szegény felmenőkről, az író apjától örökölt nyelvtehetségről, a tanári és írói ambícióiról, németországi fogságáról a második világháború alatt, továbbá az olvasó előtt felelevenedik Robert Merle kiadókkal folytatott vitái is.

Pierre természetesen ír Merle életében szereplő lányokról és asszonyokról: a fukar anyáról, a melegszívű, okos nővérről, az angliai első szerelemről, első feleségéről, aki hűtlen lett hozzá hadifogsága alatt; a fehérneműárus kedvesről, aki Párizsban visszaadta életkedvét, a második feleségről, aki vállalta érte az apai kiátkozást, valamint a tragikus véget ért harmadik feleségről.

Robert Merle nem volt szent, de egy erényhez utolsó percéig ragaszkodott: az önsajnálatot mélyen megvetette, kudarcait és tévedéseit pedig nyíltan beismerte. Legjobb írásának „Mesterségem a halál" című regényét tartotta. Életének nem egy mélypontja volt, de műveiben megírta szebbik mását a maga és a mindenkori olvasó örömére.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: