2011-02-08 07:59:21• hírek • Szatmár.ro

Könyvajánló: Nyugaton a helyzet változatlan

A világhírű német regényíró, Erich Maria Remarque önként jelentkezett katonának az I. világháborúba, és ott szerzett élményeit a "Nyugaton a helyzet változatlan" címmel 1929-ben megjelent és világsikert aratott regényében foglalta össze.

Remarque  "Nyugaton a helyzet változatlan" című regénye az ő és társai szenvedéseinek és kiábrándultságuk története. Hőse Paul Bäumer, csak apró vonásokban különbözik társaitól, hiszen a lövészároki élet szinte egyforma emberekké változtatja őket.

A könyv a gimnáziumból kikerülő fiatal nemzeték szemszögéből mutatja be a háború nyomorúságát és az emberekre gyakorolt iszonyú hatását. A front szörnyűsége mindent kiéget belőlük, egyetlen erényük csak a bajtársiasság marad.

A német ifjúság lelkes hazafiassággal vonul a csatatérre, majd rá kell döbbenniük arra, hogy mennyire értelmetlen öldöklés zajlik a fronton. A könyv megmutatja, hogy mit jelent ez a háború egy olyan szintről nézve, ahol már nem is tudják miért harcolnak, de nem is tudnak mit tenni ellene.

A regény óriási sikerét annak is köszönhette, hogy megjelenésekor már szükséges volt a belőle szóló figyelmeztetés: "Íme, valójában ez a háború, vigyázzatok, nehogy újra belesodorjanak benneteket!"

A könyv nem meggyőzni próbálja olvasóját, hanem megértetni; megértetni azt, hogy a háború rossz, még ha ezt korábban is tudtuk...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: