2011-02-15 10:37:39• hírek • Szatmár.ro

Könyvajánló: Martin Eden

Jack London az egyik első világirodalmi rangú amerikai író, népszerűsége a mai napig töretlen. Martin Eden című önéletrajzi könyve egyik legnagyobb, és egyben legszemélyesebb írása.

A részben önéletrajzi regény 1909-ben jelent meg először. Főszereplője, Martin, egy műveletlen, faragatlan, ugyanakkor a világ dolgaiban igen jártas fiatal matróz, aki hősies erőfeszítést tesz annak érdekében, hogy megnyerje egy felső osztálybeli lány szeretetét. Martin segítséget nyújt a művelt Arthur Morsenak, és ennek kapcsán ismerkedik meg húgával Ruth Morseval, aki azonnal beleszeret. Azonban úgy gondolja, hogy csak a tisztelet és a műveltség árán kaphatja meg igazán a fiatal lányt, ezért igyekszik jobb modort tanulni, és állandóan képezi magát.

Martinnak új szenvedélye alakul ki, az írás. Ruth gőgös szüleinek akarata ellenére is hisz Martin tehetségében, de a környezet nyomására, valamint Martin elvei miatt szakít vele.

Miután Martin eléri a már várva várt sikert, Ruth és családja jobban megkedveli, de ekkora már a fiatal fiú kiábrándult szerelméből, úgy érzi élete célját elvesztette, és az öngyilkosság gondolata kerülgeti. A munkásosztályba már nem tud visszatérni, ezért végleg elszakad tőle

A regényből megismerjük az író egész világát, a szegények iránti mély együttérzését, a gazdagok lenézését, a zseni tiszteletét, félig szocialista, félig individualista filozófiáját. Egy máig megkapó, érzelmes írás.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: