2011-07-29 12:33:20• hírek • Szatmár.ro

Könyvajánló: Két város regénye

A mű Charles Dickensnek, a XIX. századi angol széppróza óriásának egy kései regénye, mely nyolcvan éve nem jelent meg magyarul, az utóbbi generációk számára tehát jóformán ismeretlen az életműből.

„Azok voltak a legszebb idők, és azok voltak a legrútabb idők, az volt a bölcsesség kora, az volt a balgaság kora, azok voltak a hit napjai, azok voltak a hitetlenség napjai, az volt a Fény évadja, az volt a Sötétség évadja, az volt a remény tavasza, az volt a kilátástalanság tele..."

Ez az egyik leghíresebb regénykezdet, mely az 1789-es forradalmat közvetlenül megelőző idők Franciaországára utal. A címbeli két város pedig nem más, mint Párizs és London. Két város és két férfi, akikre lesújtanak a francia forradalom rettenetes eseményei.

Londonban az osztálya által elkövetett bűnök elől menekülő, azokat megtagadó fiatal francia arisztokrata, Charles Darnay és a züllött életmódot folytató angol ügyvéd, Sydney Carton ugyanabba a fiatal nőbe szeret bele. Darnaynak akarata ellenére vissza kell térnie Párizsba, és szembe kell néznie a forradalommal, Carton sorsa pedig végzetesen összefonódik riválisáéval, és a végső próbát neki is Párizsban kell kiállnia.

A szerző által „legjobb történetének" nevezett regény erőteljes mása a változásnak, a felfordulásnak, amely nemcsak a történelem menetét, hanem a főszereplők életét is teljesen megváltoztatja.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: