2011-07-14 11:07:01• hírek • Szatmár.ro

Könyvajánló: Büszkeség és balítélet

A 18. század végén élő Bennet család élete felbolydul, amikor a közelükbe költözik Mr. Bingley, a tehetős agglegény. A férfi baráti között ugyanis biztosan bőven akad majd kérő mind az öt Bennet lány számára.

Ki ne ismerné a 19. századi angol írónő, Jane Austen egyik legjelentősebb regényét, a Büszkeség és Balítéletet, melyet több rendező is hasonlóan remekműnek számító filmmé, sorozattá varázsolt. „Mint Austen többi regényét, ezt is feszes szerkezete, klasszikus stílusa, szellemes dialógusai, pompás pszichológiája és nem utolsósorban írónőjének csillogó okossága teszik ma is élvezetes olvasmánnyá." - olvasható a Wikipédián.

A mű cselekményét számos helyen olvasható, ezért ezt most itt nem részletezzük, inkább csak egy kis kedvcsinálót írunk a fantasztikus olvasmányhoz. A regény eredetileg az Első benyomások címet viselte, majd még tíz évig érlelődött, mire a tizenkilencedik század elején megjelent a végleges verzió a maga hangzatos címével.

A regényből a jelenlegihez hasonló korszak tárul elénk, hiszen olyan kor az is, ahol minden a pénz körül forog, megszerzéséhez viszont hozományvadászok és nőcsábászok komoly ármánykodásai szükségeltetnek, míg a kevésbé intelligens eladó lányok a sznob és hamis mesterkedések áldozatai.

A folyton és bután fecsegő Bennet-mamának igazán nincs könnyű dolga, amikor öt lányát a szegényes hozomány ellenére férjhez akarja adni. Mélyen bevésődött lelkébe az évszázados igazság, mely szerint az egyedülálló vagyonos férfi az ő lányának jog szerinti tulajdona. Ám a Bennet-lányok, főleg a legidősebb és szép Jane, nem érik be a férjszerzés hagyományos módjával. Húgával, Lizzievel együtt másképp gondolkodnak és mély érzelmeket visznek a párválasztás „gazdasági tevékenységébe".

A regénynek napjainkban figyelemre méltó sikere van, nyilván a remek filmadaptációnak köszönhetően. Természetesen napjaink párválasztási szokásai nem ugyanazok, azonban mindezt a jól megszerkesztett jellemek, a szellemes párbeszédek elfeledtetik az olvasóval.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: