2011-04-13 11:47:20• hírek • Szatmár.ro

Könyvajánló: Hangyaboly

Kaffka Margit Hangyaboly című kisregényének témája az írónő személyes élményeiből fakad. Tanulóéveinek jelentős részét az Irgalmas nővérek szatmári zárdájában (a Zárda épületében) töltötte, és ennek nyomasztó emlékeitől sohasem tudott szabadulni.

A kisregény cselekménye a századforduló idején, egy tanítórend apácazárdájában játszódik. Lakóira, apácákra és növendékekre egyaránt súlyos terhet ró a könyörtelen fegyelem és a középkori szellem. A mélyben feszülő szenvedélyes és kibékíthetetlen ellentéteket a főnökasszony halála hozza felszínre; a zárda életét fülledt levegőjét felborítja az új főnökválasztás.

A Kaffka által alkotott hangyaboly önálló, eleven világ: belső logika szerint épül fel, plasztikusan kidolgozott alakjai saját törvényeiket követik, és a szerint is próbálnak élni. Ugyanakkor mindvégig érezzük, hogy a zárdai élet belső izgalmai, a bent élő nők kemény politizálása fontos mondanivalót tartalmaznak.

Érdekes lány és asszonysorsokat találunk a Hangyabolyban. Néhol megtudjuk, hogy kit mi vezetett a zárda falai közé, de van, hogy csak sejtjük ezt. A történethez egy plasztikusan megformált lányalak portréja illeszkedik., akinek életében az önálló nő belső harcait mutatja be az írónő.  Ezáltal válik a regény a század eleji magyar társadalom problémáinak többszólamú kifejezőjévé.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: