2011-03-25 11:25:13• hírek • Szatmár.ro

Könyvajánló: Apuka

A hatvanas években egy budapesti peremvárosban a járókelők egy fiatal munkás holttestére bukkannak; megállapítják, hogy a fiatalember egy éles tárggyal szúrták le. Megindul a nyomozás: ki a gyilkos? Polgár András "Apuka" című regényének izgalmas cselekményét a nyomozás szakaszainak dokumentumaival teszi elevenné.

Polgár András, a Vakrepülés, Tolókocsi, Anna, te vagy? írója úgy indítja új könyvének cselekményét, mint egy detektívregényt. Pedig az Apuka nem az: túl a fordulatos történeten egy réteg és egy típus mai életét fogalmazza meg. A réteg: a nagyvárosi fiatalok és öregek, az a társadalom alatti társadalom, amelyben a visszahúzó erők, a tudatlanság és az előítélet erősebbnek bizonyulnak olykor a modern világ és erkölcs vonzásánál. A típus: az a szörnyeteg, aki mohó gátlástalanságában, komiszságában, gyávaságában mindent tönkretesz maga körül, ami szabadulni akarna tőle: az új, kibontakozni készülő életformákat - áll a fülszövegben.

Apuka szegény ember, tele képzelt és valós betegségekkel. Három gyereke van és egy  nem egészen normális felesége. Egy lepusztult, romos házban élnek, bár kiutaltak számukra egy tanácsi lakást, de Apuka rejtélyes módon eladta. Kamaszodó lányát nem engedi tovább tanulni, hanem bevonja az üzletbe, ahol ő dolgozik, és közben a lányt komolyan felvilágosítja, szexuális téren, hogy milyen alávaló, galád nőszemély az, aki elveszti a becsületét. A dolog mégiscsak megesik. A lánynak egyszerre két udvarlója is akad, és megtörténik, aminek nem kellett volna megesni: az egyik fiatalembert egy reggel halva találják a patak partján. Ki a tettes? Apuka, vagy a másik udvarló?

Polgár András az izgalmas, sodró lendületű cselekményt, a gyilkosság társadalmi hátterét a nyomozás szakaszainak dokumentumaival bontakoztatja ki; a szövegbe iktatott jegyzőkönyvek, vallomások, levelek, jelentések, magnetofontekercsek váltakozása teszi elevenné és színessé az Apuká-t.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: