2011-02-22 10:32:05• hírek • Szatmár.ro

Könyvajánló: A tizennégy karátos autó

Rejtő Jenő látszatra ponyvaregényeket írt, azonban életművét már az irodalmi körök is nagyra értékelik. A Tizennégy karátos autó című regénye Gorcsev Iván történetét mutatja be rendkívüli vizuális és nyelvi humorral, az ő izgalmas és mulatságos történetét követheti végig az olvasó.

A főszereplő, a Rangoon teherhajó elcsapott matróza, akinek különleges tulajdonsága, hogy soha nem hazudott, de mégsem mond igazat. Bordeaux-ig egy partnerétől elnyerte a fizikai Nobel-díjat a makaó nevű tiltott kártyajátékon, és hát mihez is kezd egy fiatal óriási vagyonával, először is barátot keres. A tengerparton rátalál a furcsa öltözetű és furcsa modorú Vanek úrra, akit felfogad „személyi titkárának", és magával rántja nem mindennapi kalandjaiba.

Gorcsevnek különös hajlama van ahhoz, hogy kényes szituációkba keveredjen, nem egy verekedés tör ki miatta, majd szerelme, Anette Laboux miatt párbajozni is kész. Itt veszi kezdetét a bonyodalom: az események végigsodorják Ivánt és Vanek urat a rablók és a francia idegenlégió világán, a fokozódó komplikáció oka pedig egy rejtélyes Alfa Romeo, amellyel bolondos főhősünk ide-oda száguld.

A titokzatos autó politikai harcok eszközévé válik, de hősünk szerencsével eljuttatja az autót rendeltetési helyére. Vanek úr feladata nem más, mint helyettesítse Gorcsevet az idegenlégióban.

Furcsa modorával az agyvérzés közelébe kergeti feletteseit, és egyik bajtársának elárulja, hogy ő szimbolista, tudni illik, hogy "a szimbolizmus egy igen finom muzsika..." Amíg Vanek úr a légióban működik, addig Iván igyekszik elnyerni Anette kezét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: