2011-07-21 17:10:03• hírek • Szatmár.ro

Könyvajánló: A lepkegyűjtő

A lepkegyűjtő egy kéthónapos, tragédiába torkolló, furcsa együttlét története. A kétszemélyes művet áthatja két különböző világ vergődése: Miranda Grey-t, a művésznövendéket, a szépség, a tisztaság megtestesítőjét elrabolja egy eltorzult értékrendű, fanatikus kishivatalnok.

John Fowles író, költő, esszéista, kritikus, a második világháború utáni angol regényírás egyik meghatározó alakja. Fontosabb művei: A lepkegyűjtő, A mágus, A francia hadnagy szeretője, Daniel Martin.

A lepkegyűjtő című műve egyes kritikusok szerint az első pszicho-triller regény. Egy Ferdinand Clegg nevű, közepesen intelligens, sőt azt is mondhatnám erkölcsi érzék nélküli kishivatalnok, megüti a lottó főnyereményt. Az eddigi csendes lepkegyűjtő szenvedélye új formában jelentkezik. Igazi, gyönyörű lepkét akar, és be is fogja, az ártatlan, intelligens, törékeny, kecses és bájos, fiatal lány személyében, akit Mirandának hívnak, és festőnövendék. Az otromba és lelkileg elferdült férfi kalitkát épít neki és bezárja, hogy mindig gyönyörködhessen benne.

De Miranda mást szeret, így hát a férfi hiába próbál közeledni. A lány lassan felőrlődik lelkileg és fizikailag is, amikor egyre inkább világosabbá válik számára a menekülés lehetetlensége. A kettőjük között zajló feszülő macska-egér harc, hogy ki mikor érzi magát fölényben, a női praktika még ha megjátszott is, teszi ezt a kétszemélyes regényt végig rendkívül izgalmassá.

A regényből 1965-ben készült amerikai film ugyanezzel a címmel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: