2011-08-26 13:08:53• hírek • Szatmár.ro

Könyvajánló: A köpönyeg

Nyikolaj Vasziljevics Gogol
Nyikolaj Vasziljevics Gogol

A pétervári témájú elbeszélések egyik legismertebb elbeszélése Gogol „A köpönyeg" című írása, melynek központi alakja egy jelentéktelen kisember.

Akakij Akakijevics Basmacskin egy pétervári ügyosztályon hivatalnok, pontosabban címzetes tanácsos. Feladata nem más, minthogy naphosszat iratokat másoljon. Jól tudja, hogy ennél nagyobb kihívásokra nem alkalmas, de jelenlegi helyzetével elégedett, feladatait pontosan, hiba nélkül hajtja végre.

Egy alkalommal munkába menet vállán és hátán erősen érezte az orosz tél keménységét. Megvizsgálta rongyos köpönyegét, s csalódottan látta, hogy annak anyaga itt-ott rendkívül elvékonyodott, csoda, hogy eddig még nem mállott szét. Elvitte a ruhát barátjához, Petrovics szabómesterhez, aki azonban közölte vele, hogy azt megfoltozni már nem lehet, újat kell varrni helyette, amit ő szívesen meg is tesz.

A címzetes tanácsos hosszú hónapokon át spórolt és koplalt, hogy előteremtsen 80 rubelt az új köpönyegre. Mikor azonban a ruha elkészült, feledte a korábbi nélkülözést, és büszkén mutatta munkatársainak kincsét. Azonban a köpenyt ellopják és hiába igyekszik, hogy nehezen „normális" úton visszaszerezze; próbálkozását a kapitánynál közöny, a tábornoknál durva megaláztatás fogadja, végül kudarcába belehal.

Csakhogy az elbeszélésben minden látszólagos. Az Akakij Akakijevics természetes halálával végződő, teljesen reális történet váratlanul átlendül az irrealitás világába és egy kísértethistóriával ér véget.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: