2008-11-27 00:11:28• hírek • Szatmár.ro

Markó Béla sokkolta a románságot

Több román sajtótermék is elképedve idézte Markó Béla, az RMDSZ elnökének egy kampányrendezvényen elhangzott beszédét, melyben Trianonra emlékezett, és kijelentette: a magyarok nem örülhetnek december elsejének, a román nemzeti ünnepnek.

"Ne kérje tőlünk senki, hogy örömmel fogadjuk ezt az ünnepet, bár tiszteletben tartjuk." Markó Béla Marosvásárhelyen, az RMDSZ országos kampányrendezvényén több ezer ember előtt mondott beszédében azt hangsúlyozta, hogy ha nincs Trianon, most másképp nézne ki Erdély demográfiai térképe.  Ha nem lett volna Trianon, ha nem lett volna a hosszú, "hetvenesztendős pusztulás", nem kellett volna arra ébrednünk, hogy csupán 1.5 millióan vagyunk-  idézi az Impulzus.ro az RMDSZ elnökét.

 

 

"Nekünk ma helyt kell állni ahelyett a másfél millió helyett is, aki nincsen közöttünk. Minden magyarnak helyt kell állnia egy másik magyarért, aki nem lehet itt, mert sorvadtunk, mert pusztultunk, mert romlott a demográfiai mutatónk. Véget kell vetni ennek a sorvasdásnak, ennek a pusztulásnak, meg kell fordulnia a történelemnek és a történelem kereke fordulóban van, de csak akkor, ha mi másfél millió magyar helyt tudunk állni - nem mások ellenében- három millió magyarért” – szögezte le. - A mi szívünk itt dobog Erdélyben – mutatott a mellette lévő Erdély-térképen a Székelyföldre Markó Béla - ez a piros parázs a mi közös, hatalmas szívünk! Nem hagyhatjuk, hogy beteg legyen, nem hagyhatjuk, hogy kihúnyó parázsként pislákoljon! Ennek a szívnek dobognia kell, de csak együtt doboghat, csak másfél millió magyar akaratából, aki tudja, hogy három millió helyett kell cselekednie, minden pillanatban összefognia, egységet mutatnia. Nem mások ellen, hanem magunkért, saját jövőnkért, gyermekeinkért – mondta a szövetségi elnöke.

Markó ugyanakkor kilátásba helyezte, hogy mégiscsak ünnepelhet a romániai magyarság december elsején, mégpedig az RMDSZ választási sikereit.

A mintegy hétezres közönség a színültig megtelt marosvásárhelyi sportcsarnokban lelkes tapssal fogadta az RMDSZ vezetőit, szenátor- és képviselőjeit, valamint a fellépő Koncz Zsuzsát és Bródy Jánost. Az eseményen fellépett még Győrffy András színművész, valamint a Maros Művészegyüttes is. Az ünneplőket Antonio Lopez Istúríz White, az Európai Néppárt főtitkára, valamint Jaques Sander, a Robert Schumann Alapítvány elnöke levélben üdvözölte.

Az RMDSZ elnökének kijelentése a román sajtókat is élénken foglalkoztatta, de több román politikus is reagált a kijelentésekre. A magyarellenes kitöréseiről ismert Gheorghe Funar, Kolozsvár volt polgármestere kijelentette, hogy Markó Béla nem tiszteli a román államot, és ezek a kijelentései az ország szétdarabolására irányulnak. "Ha van Isten az égben, tíz év múlva a Nagy Egyesülés száz éves évfordulóját ünnepelhetjük."-idézi a PRO Tv a Nagyrománia párti politikust.

Az eseményről szóló cikkeket csaknem minden román portálon felháborodással véleményezték az olvasók, többen  Markó Béla az országból való távozását követelték.

Markó Béla az RMDSZ Marosvásárhelyi kampányzáróján

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: