2009-04-19 18:33:03• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Könyv lett a lehallgatási anyagából

Kötetbe szerkesztette Markó Béla az őt érintő titkos lehallgatási jegyzőkönyveket, amelyek a Ceausescu-diktatúra utolsó éveiben készültek.

A Pallas Akadémia Könyvkiadó gondozásában megjelent, Marosvásárhelyen bemutatott, Egy irredenta hétköznapjai című könyvben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke olvasói elé tárja e dokumentumokat, amelyeket a volt kommunista hatalom titkosszolgálata, a Securitate készített róla 1986 és 1989 között. Akkor a megfigyelt személy az Igaz szó irodalmi folyóirat szerkesztője volt.

Markó Béla a rendszerváltás után élt azzal a lehetőséggel, hogy az életbe lépett törvény értelmében hozzájuthasson az őt érintő megfigyelési anyagba. Ezek teljes képet nyújtanak annak a diktatúrának a természetéről, amely például az említett folyóirat szerkesztőinek tevékenységét is "gyanúsnak" ítélte, ezért magánéletük minden pillanatát is figyelemmel kísérte.

A hétvégi rendezvényen - amelyet Tőzsér József, a kiadó igazgatója nyitott meg - Gálfalvi György, a Látó nyugalomba vonult főszerkesztője, Markó Béla egykori kollégája megállapította: a kötet végén található névjegyzék szerint maga is jóval több mint száz alkalommal szerepel Markó Béla lehallgatási jegyzőkönyveiben. 

Kifejtette: ez a könyv olyan, mint egy kollektív emlékirat, amelyet több mellékszereplő mond a mikrofonba, modern rádiójáték, krónika arról, hogy mi történt a világgal 1986 és 1989 között. De tekinthető a felszínen szürkének tűnő hétköznapok ellentmondóan mozgalmas tényregényének is - tette hozzá. Kovács András Ferenc, a Látó főszerkesztője úgy fogalmazott: a hatalom minden igyekezete ellenére a szellem mégsem volt lehallgatható.  

Markó Béla szerint a könyv célja nem a leleplezés, hanem annak bemutatása volt, hogy a kommunista hatalom miként próbálta sziszifuszi módon ellenőrzése alatt tartani az embereket. "Írói szemszögből nem szomorúságot érzek, inkább megdöbbenést, szégyent, mert belelestek az életünkbe. Mennyire naivak voltunk! Tudtuk, hogy lehallgatnak, de nem hittük volna, hogy ennyi energiát fordít erre a rendszer. Hiszen mi csak értelmiségiek voltunk, akik tették a dolgukat" - mondta Markó.

A diktatúrában az állampolgárnak nincs esélye arra, hogy az őt figyelő intézményt ellenőrizze, a demokráciában viszont elvben ez lehetséges - mondta a politikus, hozzáfűzve: "A mi dolgunk az, hogy valóban lehetséges legyen". "Ha mindez megtörténhetett velünk 1989 előtt, megtörténhet máskor is" - fogalmazott Markó Béla.


Kötetbe szerkesztette Markó Béla az őt érintő titkos lehallgatási jegyzőkönyveket, amelyek a Ceausescu-diktatúra utolsó éveiben készültek.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: