2009-11-26 10:33:09• hírek • MTI

Könyv jelent meg Marian Cozmáról

Semmit Isten nélkül címmel jelent meg könyv Marian Cozma, az MKB Veszprém sportklub és a román kézilabda válogatott februárban meggyilkolt tagja emlékére.

A 2000 példányban megjelent, 145 oldalas könyvet szerdán mutatták be Veszprémben. A könyvnek három szerzője van: Baróti Judit, a bukaresti magyar nyelvű középiskola magyar irodalom tanára, valamint Darcsai István és Donát Tamás veszprémi újságírók. Veszprém máig nem tudta feldolgozni a tragédiát, annak hatását.

Úgy érezzük, hogy a "lelkünket vérezteti ki" ez a fájó, megrázó eset - mondta Debreczenyi János, a város polgármestere. Kiemelte: bízik abban, hogy amikor Marian Cozma édesapja, Petre kezébe veszi a könyvet, úgy érezheti, talán egy kicsit visszakap a fiából.

Petre Cozma a könyvbemutatón mindenkinek köszönetet mondott, aki "szépen gondol a fiamra". A könyv bemutatóján jelen lévő európai hírű kézilabdázókhoz szólva azt mondta: "a feleségemmel a gyerekeinknek nevezünk benneteket, tudjátok, mennyire szeretünk titeket, meghajlok előttetek". A szerzők egyike, Donát Tamás arra hívta fel a figyelmet, hogy a könyv legfontosabb mondata a 107. oldalon található, ahol a nyomozást vezető alezredes azt mondja: "mindent bizonyítani tudunk!"

Darcsi István az MTI-nek elmondta: a könyv címéül Marian Cozma hitvallását, jelmondatát választották, ami a bal karjára volt tetoválva: Nihil sine Deo, azaz Semmit Isten nélkül. Hozzátette: jól ismerte Marian Cozmát, aki "csodálatos fiatalember és nagyszerű sportoló volt". Baróti Judit tanárnő Marian Cozma családjával, romániai klubja, a Dinamo Bukarest vezetőivel, játékosaival készített interjúkat. Elmondta, hogy az édesapa, Petre Cozma és Marian testvére által mondottakat még ma sem tudja sírás nélkül végigolvasni.

A könyvben a Marian Cozma romániai klubjának vezetői és játékosai mellett természetesen megszólalnak a veszprémi klub vezetői - köztük Mocsai Lajos vezetőedző -, továbbá Gyenesei István sportot felügyelő volt önkormányzati miniszter, Szekeres Imre honvédelmi miniszter, a gyilkosság vezető nyomozói, több törzsszurkoló és természetesen veszprémi játékostársai is. A hatalmas, 2 méter 11 centi magas sportolót talán Eklemovics Nikola és Ilyés Ferenc jellemezte a legjobban; előbbi szerint "sohasem szomorkodott, mindig fülig ért a szája", az Erdélyből származó Ilyés pedig úgy látta, "Marian egy kedves, nagy gyerek volt".    
A könyv jövő márciusban Romániában is megjelenik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: