2008-10-23 09:04:37• hírek • Szatmár.ro

Kedden könyvbemutató

Sike Lajos legújabb, A 70-kedő firkász, avagy ki tehene borja vagyok én című könyvének bemutatójára kedden délután 5 órai kezdettel kerül sor a Szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmóniában.

„A könyvben jobbára az elmúlt öt év, 3 lapban (Romániai Magyar Szóban, Új Magyar Szóban, Erdélyi Riportban) megjelent írásaimból, pontosabban azokból a riportokból, interjúkból, glosszákból, ironikus jegyzetekből válogattam, amelyek mondanivalója meghaladja a pillanatnyi aktualitást és túlmutatnak azon.

Közlöm azt a két írást is, amelyek országos (jeligés) riportversenyen rangos díjat kaptak, s  mellettük két-három olyan cikket, amelyekkel az olvasó most találkozik először. A tematika igen változatos, cselekményeik tere Japántól a Szibérián és az orosz pusztán át Franciaországig terjed, miközben minden irásban rólunk, magyarokról, s az esetek többségében szatmári magyarokról van szó.

Írok egy szatmári származású jezsuita páterről, aki 50 éve  Japánban él és még az I. világháború után Szibérián át Japánba szökött magyar foglyoknak is prédikált, egy szatmári magyar tanárnőről, aki Franciaországban németet tanít, többek között a mohácsi vész után Törökországba hurcolt, s onnan rabként a franciáknak eladott magyarok utódainak"- így vall Sike Lajos legújabb, most megjelenő könyvéről.

A könyvbemutatón Veres István újságíró,  a Scriptor Alapítvány Könyvek sorazata menedzserének megnyitóját követően, Agoston Hugó Aranytoll-díjas újságíró, a bukaresti Új Magyar Szó napilap vezető publicistája és Kónya László tanár, szenátorjelölt méltatja a könyvet. Utána, Birtók József a csikszeredai Status könyvkiadó igazgatója a szatmári kapcsolatokról fog beszélni, ezt követően Lőrincz Ágnes és Rappert Gábor színművészek fognak részleteket felolvasni a könyvből. Közreműködik a Hám János Katolikus Gimnázium IV. Osztályának Furulya-együttese és Gyulai István tárogatós, Gereben Jancsiék kiséretében.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: