2009-06-26 12:01:32• hírek • MTI

Könyv a besúgókról

A Securitate munkájába nyújt betekintést, több megfigyelt személy, besúgó, illetve "szekus" tiszt nevét fedi fel a Kolozsváron bemutatott, Szigorúan ellenőrzött evangélium című könyv.

A Szigorúan ellenőrzött evangélium című sorozat első kötetének szerzője Molnár János egyháztörténész. A Krónika című kolozsvári napilap által ismertetett négyszáz oldalas kötet kétszáz oldalnyi dokumentum másolatát tartalmazza.
A könyv a kommunista Románia egykori politikai rendőrsége, a Securitate munkájába nyújt betekintést, több, az egyház berkeiben tevékenykedő megfigyelt személy, besúgó, illetve szekus tiszt nevét fedve fel.

A kötet csütörtöki bemutatóján Tőkés László, európai parlamenti képviselő, korábbi királyhágómelléki református püspök úgy fogalmazott, hogy az igazság kimondásával és a megtisztulással nem lehet ártani, éppen ezért azt mondta: "úgy érzem, hogy jó ügyet szolgálunk", a Securitate működését feltáró könyvsorozat elindításával.

Molnár János a könyvbemutatón arra figyelmeztetett, hogy "a bűnmegvallásra és bűnbocsánatra  soha nem lehet azt mondani, hogy késő". "Célom nem az volt, hogy a kötetben közölt források nyomán bárki ellen is szankciókat foganatosítson az egyház, mert ez nem fér össze az én erkölcsi nézeteimmel. Az egyház különben is az az intézmény, amely kezelni tudja az ilyen helyzeteket" - fogalmazott.

Tőkés László adatai szerint a kommunizmus idején az erdélyi református egyházban dolgozók kétharmada meghurcolt, meggyötört ember volt, egyharmaduk viszont "cinkos, besúgó volt, aki 1989 után is folytatta vagy folytatja káros tevékenységét".

Az európai parlamenti képviselő ehhez kapcsolódva 2008-ban tett, egykori sógorának szekus múltjára vonatkozó bejelentésével kapcsolatban elmondta: most már rendelkeznek olyan dokumentumokkal, amelyek alapján egyértelmű, hogy egykori sógora, a ma Magyarországon élő Bartha Tibor ortopéd orvos a kommunista titkosszolgálat ügynöke volt - idézi Tőkést a Krónika.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: